Добру сарадњу Београдa и Бањалуке пренијети на локални ниво

Весна Поповић
Добру сарадњу Београдa и Бањалуке пренијети на локални ниво

Београд, Бањалука - За Републику Српску изузетно је значајна сарадња са Србијом у економском, политичком, културном и сваком другом погледу, али постоји жеља да се та сарадња пренесе и на локални ниво, конкретно између Бањалуке и Београда.

Ово је у петак у Београду, након састанака са делегацијом престонице Србије, изјавила начелница Одјељења финансија у Градској управи Бањалуке Божана Шљивар.

- Бањалуци је понуђено да са Београдом учествује на привредним манифестацијама, што је за највећи град Републике Српске значајно, као и да се заједнички обиљежавају културни, спортски и поједини историјски догађаји - изјавила је Шљивар.

Делегација начелника неколико одјељења града Бањалуке разговарала је са представницима истих и сличних ресора у градској управи Београда с циљем да размјеном искустава и упознавањем добре праксе унаприједе рад у својој области.

Шљиварова је након првог заједничког састанка, послије којег је услиједио и низ састанака појединачних тимова, подсјетила да је још 2005. године потписан општи споразум о заједничкој сарадњи два града, а сада неке ствари треба довести на оперативни ниво.

- Београд има изузетно позитивна искуства и успјех у давању услуга грађанима, прије свега постоји велики систем електронских услуга које су за нас интересантне - рекла је Шљиварова.

Према њеним ријечима, Бањалука има специфичне проблеме и поједине добре праксе које има Београд, али и Загреб и Љубљана, које је делегација такође посјетила.

- Те праксе се не могу просто прекопирати, али постоји настојање да се оно што је добро пренесе - рекла је Шљивар.

Члан Градског вијећа Београда Драгомир Петронијевић указао је да од 2005. године постоји споразум о сарадњи Бањалуке и Београда, али он, како је рекао, до сада није био дигнут на одговарајући ниво.

Управо стога, делегације два града су биле подијељене на низ тимова и сваки се бавио одређеном облашћу.

- Сва наша искуства пренели смо колегама из Бањалуке и ми ћемо кроз тимове пратити реализацију, а за три до шест месеци ћемо направити пројекат и преглед оног што смо урадили - рекао је Петронијевић.

Делегација Бањалуке позвала је овом приликом делегацију града Београда да убрзо буду гости највећег града Републике Српске.

Начелници

Делегацију Бањалуке у Београду предводила је в.д. начелника Одјељења за финансије Божана Шљивар, а још су је чинили начелници: Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање Раденко Лакетић, Одјељења за просторно и стратешко планирање Слободан Станаревић, Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман и Одјељења комуналне полиције Миленко Летић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана