Dobru saradnju Beograda i Banjaluke prenijeti na lokalni nivo

Vesna Popović
Dobru saradnju Beograda i Banjaluke prenijeti na lokalni nivo

Beograd, Banjaluka - Za Republiku Srpsku izuzetno je značajna saradnja sa Srbijom u ekonomskom, političkom, kulturnom i svakom drugom pogledu, ali postoji želja da se ta saradnja prenese i na lokalni nivo, konkretno između Banjaluke i Beograda.

Ovo je u petak u Beogradu, nakon sastanaka sa delegacijom prestonice Srbije, izjavila načelnica Odjeljenja finansija u Gradskoj upravi Banjaluke Božana Šljivar.

- Banjaluci je ponuđeno da sa Beogradom učestvuje na privrednim manifestacijama, što je za najveći grad Republike Srpske značajno, kao i da se zajednički obilježavaju kulturni, sportski i pojedini istorijski događaji - izjavila je Šljivar.

Delegacija načelnika nekoliko odjeljenja grada Banjaluke razgovarala je sa predstavnicima istih i sličnih resora u gradskoj upravi Beograda s ciljem da razmjenom iskustava i upoznavanjem dobre prakse unaprijede rad u svojoj oblasti.

Šljivarova je nakon prvog zajedničkog sastanka, poslije kojeg je uslijedio i niz sastanaka pojedinačnih timova, podsjetila da je još 2005. godine potpisan opšti sporazum o zajedničkoj saradnji dva grada, a sada neke stvari treba dovesti na operativni nivo.

- Beograd ima izuzetno pozitivna iskustva i uspjeh u davanju usluga građanima, prije svega postoji veliki sistem elektronskih usluga koje su za nas interesantne - rekla je Šljivarova.

Prema njenim riječima, Banjaluka ima specifične probleme i pojedine dobre prakse koje ima Beograd, ali i Zagreb i Ljubljana, koje je delegacija takođe posjetila.

- Te prakse se ne mogu prosto prekopirati, ali postoji nastojanje da se ono što je dobro prenese - rekla je Šljivar.

Član Gradskog vijeća Beograda Dragomir Petronijević ukazao je da od 2005. godine postoji sporazum o saradnji Banjaluke i Beograda, ali on, kako je rekao, do sada nije bio dignut na odgovarajući nivo.

Upravo stoga, delegacije dva grada su bile podijeljene na niz timova i svaki se bavio određenom oblašću.

- Sva naša iskustva preneli smo kolegama iz Banjaluke i mi ćemo kroz timove pratiti realizaciju, a za tri do šest meseci ćemo napraviti projekat i pregled onog što smo uradili - rekao je Petronijević.

Delegacija Banjaluke pozvala je ovom prilikom delegaciju grada Beograda da ubrzo budu gosti najvećeg grada Republike Srpske.

Načelnici

Delegaciju Banjaluke u Beogradu predvodila je v.d. načelnika Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, a još su je činili načelnici: Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić, Odjeljenja za prostorno i strateško planiranje Slobodan Stanarević, Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman i Odjeljenja komunalne policije Milenko Letić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana