“Златна вила” окупља седам позоришта

Снежана Тасић
“Златна вила” окупља седам позоришта

Приједор - На Међународном фестивалу позоришта “Златна вила” у Приједору учествоваће седам позоришних кућа из Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе.

Саопштили су ово чланови Организационог одбора фестивала који ће бити одржан у Позоришту Приједор од 18. до 24. априла.

У такмичарској конкуренцији  ће бити “Шест лица тражи аутора” Сатиричног казалишта “Керемпух” Загреб по тексту Луиђија Пирандела и у режији Оливера Фрљића, “Равна плоча” Босанског народног позоришта Зеница по тексту Драгана Комадине и у режији Лејле Каикчије, “Наши дани” Народног позоришта Републике Српске Бањалука по тексту Жељка Стјепановића и у режији Југа Радивојевића, “Чувари твог поштења” Градског позоришта Подгорица по тексту и у режији Бориса Лијашевића, те “Осама - касаба у Њујорку” Звездара театра Београд по тексту Владимира Кецмановића и у режији Дарка Бајића.

Осим такмичарских, играће се и двије представе изван конкуренције. Народно позориште у Београду и Народно позориште Сомбор ревијално ће играти своју копродукцију “Френки и Џони” по тексту Теренса Мекнелија и у режији Тее Пухарић, док ће позориште домаћин у част награђених премијерно играти представу “Необична пошиљка” по тексту Луке Ђакомоција и у режији Лилијане Ивановић.

Члан организационог одбора Деан Батоз рекао је да је селектор фестивала Марко Мисирача, а чланови жирија Предраг Бјелошевић, Гордана Гаџић и Слободан Ћустић, а да ће округле столове који ће се одржавати након представа које се такмиче водити режисерка Лилијана Ивановић.

Он је најавио да ће у пратећем програму бити представљене три књиге: “Четири и по драме” Алмира Башовића, “Кувани глумци” Милана Шпичека и “Монографија о Петру Краљу” Аните Панић, а у пратећем програму ће бити и представљање глумаца Слободе Мићаловић, Бранка Јанковића и Андрије Кузмановића. 

Награде

 

Биће додијељене награде за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу, најбољу сценографију, најбољу костимографију, најбољу ауторску музику и најбољег младог глумца и глумицу. Жири може додијелити и специјалне награде за дизајн звука, споредне улоге, глумачке минијатуре и друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана