Завршена "Златна вила": Награда жирија Суботичанима, а публике Бањалучанима

Срна
Завршена "Златна вила": Награда жирија Суботичанима, а публике Бањалучанима

ПРИЈЕДОР - Најбоља представа 15. Међународног фестивала позоришта “Златна вила”, који је ове седмице одржан у Приједору, према оцјени жирија је “Зла жена” Народног позоришта Суботица, а према оцјени публике “Злочин и казна” Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Награду за најбољу режију освојила је Марина Пејновић за представу “Биљежница Робија К” Виктора Иванчића у извођењу Сатиричког казалишта “Керемпух” из Загреба, награду за најбољег глумца добио је Борис Шавија за улогу Порфирија Петровича у представи “Злочин и казна”, а за најбољу глумицу Милица Сужњевић за улогу Султане у представи “Зла жена”.

Награда за најбољег младог глумца припала је Јосипу Бракусу за улогу Робија К. у представи “Биљежница Робија К”, а за најбољу младу глумицу Наташи Перић за улогу Соње у представи “Злочин и казна”.

Награда за костимографију додијељена је Јелени Видовић за ауторски рад у представи “Злочин и казна”, а награда за ауторску музику, која од ове године носи име прерано преминулог приједорског академског сликара и рок музичара Далибора Поповића-Микше, додијељена је Владимиру Пејковићу за ауторски рад у представи “Зла жена”.

Специјална награда за партнерску игру добили су Роберт Пехар и Саша Оручевић за представу “'Ајмо на фука” аутора и редитеља Драгана Комадине, рађену у копродукцији Хрватског народног казалишта у Мостару и Народног позоришта Мостар, док награда за сценографију, по одлуци жирија, није додијељена.

Све одлуке жири у саставу предсједник Зијах Соколовић и чланови Томислав Чадеж и Жељко Хубач донио је једногласно.

У ревијалном дијелу Зијах Соколовић играо је монодраму “Лијево, десно, глумац”, а Позориште Приједор и Гледалишче Копар у част награђених вечерас су одиграли представу “Југославија, моја отаџбина”.

У пратећем програму представљени су глумци Зијах Соколовић и Линда Бегоња, те промовисана монографија о фестивалу позоришта у Јајцу коју је радио Марко Мисирача, који је и селектор овогодишње “Златне виле”.

Организатор фестивала је Позориште Приједор, генерални покровитељ град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, спонзор награде за најбољу представу по оцјени публике је компанија “Арселор Митал Приједор”, а спонзор награде за најбољу музику Ша Фест.

У Приједору је од 1993. до 2006. године одржаван фестивал “Кочићева српска сцена”. Иако концепцијски различит, фестивал је настављен 2019. године на традицији претходног и стога је одлука организатора да уз назив тадашњег Међународног фестивала позоришта “Златна вила” стоји и редни број 14, а на овогодишњем 15.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана