Златан Видовић, глумац и директор ГП Градишка, за „Глас“: Свима је потребан саговорник који слуша

Илијана Божић
Златан Видовић, глумац и директор ГП Градишка, за „Глас“: Свима је потребан саговорник који слуша

Ове године смо много спремније ушли у организацију Фестивала позоришта Републике Српске “Љубица” поучени прошлогодишњим искуством и грешкама. Припремили смо заиста најбоље представе које је одабрао селектор Жељко Еркић.

Казао је то за “Глас Српске” директор Градског позоришта Градишка и глумац Златан Видовић, говорећи о фестивалу “Љубица”, раду овог театра и монодрами “Повратак” или (човек који је волео дрво) која ће вечерас од 20 часова отворити ову манифестацију премијерним извођењем. На фестивалу “Љубица” у такмичарском програму биће одигране представе “Челичне магнолије” Народног позоришта РС, “Истина” Градског позоришта “Јазавац”, “Певање и ћутање Софке Николић” Градског позоришта Семберија те “Каубоји” Позоришта Приједор.

- Ове године, поред свирки које ће бити одржане сваке вечери у отвореној башти кафића “Старо мјесто” на предивној локацији уз обалу Саве, новитет је што смо увели мастеркласове и радионице са нашим еминентним позоришним и филмским ствараоцима Милицом Јаневски, Маријом Пикић и Наташом Дракулић. Такође, водићу разговоре са студентима Академије умјетности. Уз то имаћемо ревијалну представу у част награђених, а ријеч је о комаду “Дечије повреде” који изводе Вук Костић и Слобода Мићаловић - додао је он.

ГЛАС: Фестивал отвара монодрама “Повратак” писца и редитеља Гвоздена Ђурића у којој играте. Говори о човјеку који је волио дрво. О каквом је то човјеку ријеч ? О каквом повратку је ријеч?

ВИДОВИЋ: Ово је први пут у мојој каријери да радим монодраму и могу вам рећи да је то заиста најтежи глумачки задатак и изазов, јер си некако сам. Што се тиче драмског текста “Повратак” или (човек који је волио дрво) ријеч је о једној сјајно написаној драми редитеља и сценаристе Гвоздена Ђурића, талентованог човјека и мог доброг пријатеља. Монодрама говори о човјеку са маргине. Човјеку који нам, пред нашим очима, говори о свом животу, о својим недаћама, проблемима, радостима, свом дјетињству, зрелом животу, о својој породици и љубавима. У ствари, овај драмски текст говори о свима нама и поручује да би требало више да се окренемо људима који нас воле и које ми волимо, како бисмо били срећнији. Тако да је то текст о љубави, о пријатељству, породици и свему оном лијепом што нас окружује. Све се то симболизује кроз то дрво с којим тај човјек разговара, јер често је дрво, нажалост, у ова тамна времена најбољи човјеков саговорник који зна да слуша. Мислим да нам је свима потребно много више слушања.

ГЛАС: Како је протекла сарадња са Гвозденом Ђурићем и сам процес припреме ове монодраме?

ВИДОВИЋ: Ми смо и раније сарађивали на серији “Либерта” гдје сам тумачио главну улогу, а он је режирао. Ту смо се спријатељили и ту сарадњу и пријатељство наставили смо кроз ову представу. Процес је био сјајан, без стреса. Мислим да смо направили једну питку драму коју ће људи вољети да гледају.

ГЛАС: С каквим изазовима сте се сусретали приликом организације фестивала “Љубица”?

ВИДОВИЋ: Изазови су увијек претежно исти и тичу се финансија. Веома је тешко организовати један овакав фестивал позоришта и попратне садржаје поготово у мањем мјесту, али мислим да смо ове године дигли степеницу за корак изнад у односу на прошлу годину. Мислим да ће ово заиста да постане традиција на коју би требало да буду поносни не само становници Градишке него цијеле Републике Српске и БиХ.

ГЛАС: Уз такмичарски дио програма рекосте биће и пратећи програм који подразумијева округле столове и концерте. Биће одржана  предавања за студенте. Колико је то важно за развој културно-умјетничке сцене у РС и за младе ствараоце који су тек на почетку?

ВИДОВИЋ: Наравно да је важно, човјек сам који се труди да својим радом помогнем и млађим колегама, јер знам колико је тешко младом ствараоцу, глумцу конкретно. Знам колико је мени било тешко на почетку каријере и кроз своју продукцијску кућу “Козара филм”, гдје смо недавно имали кастинг за филм “Хајка”,  заједно са колегама трудим се да пружим подршку младима. Желим да млади људи са Академије умјетности играју у представама које продуцирам, режирам и у којима глумим. Желим да их уведем у тај свијет јер знам да је тешко, да је прилика мало а много је велика конкуренција. Тако да су овакви фестивали веома значајни за младе ствараоце на нашој умјетничкој сцени.

ГЛАС: Шта нам још, у наредном периоду, припрема Градско позориште Градишка?

ВИДОВИЋ: Градско позориште Градишка је заиста, од када сам постављен за директора, кренуло брзим темпом. Прошле године смо имали четири премијере уз фестивал и разна гостовања. Освајали смо и награде. Ове године планирамо да, уз фестивал и поменуту премијеру, одржимо још једну премијеру у септембру или октобру. Ријеч је о сјајном тексту о којем не могу још да говорим, јер смо у процесу откупљивања ауторских права. То је страни текст који је извођен на Бродвеју дуго година, који је планетарно популаран. Имаћемо, као и сваке године дјечију представу, а ново јесте то што смо ове године отворили Драмски студио Градског позоришта Градишка. 

ДРАМСКИ СТУДИО

ГЛАС: Споменули сте да је покренут Драмски студио у Градском позоришту Градишка.

ВИДОВИЋ: На то сам највише поносан, јер се у тај студио пријавило више од стотину клинаца из нашег града, што дјеце из основних, што из средњих школа. Тако да је 15. јуна планирана презентација њихових вјежби које су имали са својим менторима, нашим признатим глумцима Роком Радишом, Даном Полетаном, умјетничким директором Градског позоришта Градишка Адмиром Мешићем и Драганом Илић глумицом Дјечијег позоришта РС. Много радимо, трудимо се и најпоноснији сам на тај Драмски студио који смо ове године покренули. Велики је одзив и када то видим схватим колико је, у ствари, овај посао драгоцјен и буде ми драго што се бавим овим послом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана