Жири 38. Сусрета позоришта БиХ предложио најбоље, дио учесника неће да прихвати награде

Срна
Жири 38. Сусрета позоришта БиХ предложио најбоље, дио учесника неће да прихвати награде

БРЧКО - Стручни жири 38. Сусрета позоришта БиХ који је одржан у Брчком донио је одлуку о награђеним на овом позоришном фестивалу, од којих зависи да ли ће им признања бити уручена с обзиром на то да дио учесника неће да их прихвати јер глумац Бранислав Лечић предсједава овом жирију, изјавио је директор Сусрета Јаков Амиџић.

Амиџић је појаснио да је драмски писац из Сарајева Алмир Имширевић напустио чланство у жирију четврти дан фестивала, па су одлуке о награђеним донијели друга два члана, Лечић и редитељ Роберт Рапоња из Осијека.

"Шаљемо упите свима који су награђени да ли желе да прихвате награду, а рок за одговор је наредних пет дана", рекао је Амиџић на конференцији за новинаре.

Он је додао да су за сада једино награде званично одбили Народно позориште из Сарајева и Босанско народно позориште из Зенице.

Амиџић је напоменуо да због цијеле ситуације вечерас неће бити организовано уручење награда, те да ће концерт Радета Шербеџије бити одржан у част публике, а не побједника како је првобитно планирано.

Према одлуци стручног жирија, Гран-при за најбољу представу у цјелини и Статуа Гран-при Сусрета додјељује се представи "Шиндлеров лифт" у продукцији сарајевског Камерног театра 55.

Гран-при за најбољу женску улогу додјељује се Ањи Шоваговић Деспот за улогу Јаковица Јако у представи "Усидрене" у продукцији Хрватског народног позоришта из Сплита, Градског позоришта Газела и Хрватског народног позоришта из Задара.

За најбољу мушку улогу Гран-при додјељује се Славену Видаку за улогу Твртко у представи "То никада нигдје није било" у продукцији Народног позоришта из Сарајева.

У категорији награде позориштима из БиХ, Награда за најбољу младу глумицу додјељује се Лани Зеничанин и Тијани Зехировић за улогу дјевојчица у представи "Шиндлеров лифт" у продукцији Камерног театра 55.

За најбољег глумца у истој категорији награда се додјељује Дину Хамидовићу и Исаку Сексану за улогу дјечака у представи "Шиндлеров лифт".

Награда за музику додјељује се Ирени Поповић за представу "Шиндлеров лифт", док је награда за костим додијељена Ивани Ристић за представу "Дервиш и смрт" у продукцији Народног позоришта Републике Српске.

Награда за сценографију додјељује се Адиси Ватреш Селимовић за представу "Шиндлеров лифт".

Награда за најбољу женску улогу додијељена је Маји Изетбеговић за улогу у представи "Шиндлеров лифт", а за најбољу мушку улогу Жељку Еркићу за улогу Хасана у представи "Дервиш и смрт".

Кокану Младеновићу додјељује се награда за најбољу режију за представу "Шиндлеров лифт", док није додијељена награда за најбољи драмски текст босанско-херцеговачког савременог писца.

Жири публике одлучио је да се награда за најбољу женску улогу додјељује Снежани Видаковић за улогу Бадеме Пегаз у представи "Седам страхова" у продукцији Босанског народног позоришта из Зенице, а награда за најбољу мушку улогу Адмиру Гламочку за улогу у представи "Шиндлеров лифт".

Награда за најбољу представу у цјелини, према одлуци жирија публике, додјељује се представи "Дервиш и смрт", аутора Меше Селимовића и редитеља Дејана Пројковоског у продукцији Народног позоришта Републике Српске.

Сусрети позоришта БиХ у Брчком трајали су од 18. до 25. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана