Велики успјех Народног позоришта Републике Српске: “Каролина Нојбер” однијела четири награде

Данко Кузмановић
Велики успјех Народног позоришта Републике Српске: “Каролина Нојбер” однијела четири награде

Бањалука - Народно позориште Републике Српске освојило је четири награде на 38. Позоришним играма у Јајцу за представу “Каролина Нојбер” аутора Небојше Ромчевића, у режији Кокана Младеновића.

“Каролина Нојбер” проглашена је за најбољу представу на 38. Позоришних игара у Јајцу, а поред тога редитељу Кокану Младеновићу припала је и награда за најбољу режију, за ову представу али и за представу “Сјећаш ли се Доли Бел” у продукцији Камерног театра 55 из Сарајева.

Награда за најбољу костимографију припала је костимографу Народног позоришта Републике Српске Јелени Видовић, за костимографију у представи “Каролина Нојбер”, а награду за најбољу музику освојила је Ирена Поповић за музику у представама “Каролина Нојбер” и “Сјећаш ли се Доли Бел”.

Глумица Народног позоришта РС Наташа Перић је веома поносна на успјех ове представе и реакције публике.

- Прије свега, поносни смо јер смо били дио једног најстаријег театарског фестивала у БиХ. Лично, а вјерујем и већина мојих колега, не долази ни на један фестивал са очекивањима о било каквој награди. Играш најбоље што можеш у том тренутку. Реакције и коментари људи након одигране представе су биле и више него позитивне. Ријечи попут: храбро, заиграно, промишљено, инспиративно, дрско и креативно - и јесу наша “Каролина Нојбер”, на коју смо и те како поносни - рекла је Наташа Перић.

Глумац Народног позоришта РС Александар Стојковић је скренуо пажњу на оригиналност ове представе која не престаје да скупља признања.

- Ове награде су јако значајне за позориште. Ова представа је мало другачија него неке њихове, другачија јој је естетика и можда је нешто на шта је навикла публика у Бањалуци, али тамо нису. Наравно, један од квалитета представе је и критика друштва и проблема у које ми упиремо прстом и мислим да се и то допало публици и жирију - казао је Стојковић.

Стојковић је признао да је ова представа, у вријеме кад су почињали радити на њој, била изазов цијелом ансамблу.

- Овакве представе су потребне на репертоару. Она се не допада свакоме, јер људи нису навикли на такво позориште. То је Коканов рукопис. Ова представа је била изазов и за наш ансамбл. Опробали смо се у томе и изнијели то како треба - навео је Стојковић.

Народно позориште Републике Српске је, како је рекао Стојковић, заузело једну добру позицију у позоришном животу региона.

- Прошле године смо били у Јајцу са представом “Сабирни центар”, ове године с “Каролином Нојбер”. Наше позориште је заузело једну добру позицију у регији и сад се свим силама морамо трудити да то одржимо - истакао је Стојковић.

Умјетнички тим

У представи “Каролина Нојбер”, која је премијерно изведена 4. јуна прошле године на отварању 21. Театар феста “Петар Кочић”, играју Златан Видовић, Маја Вујановић, Наташа Иванчевић, Горан Јокић, Сандра Љубојевић, Смиљана Маринковић, Ђорђе Марковић, Наташа Перић, Александар Стојковић и Борис Шавија. За костиме је била задужена Јелена Видовић, а за музику Ирена Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана