Успјешна година за Дјечије позориште Републике Српске: Ризница радости за малишане

 Илијана Божић
Успјешна година за Дјечије позориште Републике Српске: Ризница радости за малишане

БАЊАЛУКА - Дјечије позориште Републике Српске права је ризница радости за малишане, а ова година била је веома успјешна јер је ансамбл овог театра извео четири премијере на радост најмлађе публике, а њихов труд награђен је са 16 фестивалских награда.

Премијерно су изведени комади “Јунак у трегерима”, Јове Чулића, у режији Дубравка Торјанца, затим “Коњић Грбоњић”, Петра Павловича Јершова, у режији Иване Драгутиновић Маричић те “Био једном један лав” Душка Радовића, у режији Николе Бундала и “Мала сирена” Ханса Кристијана Андерсена, у режији Бисерке Колевске.

Прве награде су стигле са 24. “Златне искре” Међународног луткарског фестивала који се одржава у Крагујевцу, гдје је жири од седам категорија додијелио четири награде Дјечијем позоришту РС. Комплетан умјетнички ансамбл представе “Седам гавранова” добио је глумачку награду, а Јакуб Максимов за режију, Лазар Новков за музику, а у категорији награде за драматургију жири је наградио Јакуба Максимова.

Потом су услиједили 25. Сусрети луткарских позоришта БиХ у Бугојну, на којима је представа “Седам гавранова”, од седам категорија, освојила шест награда.

- Представа “Седам гавранова” је освојила Гран при награду за најбољу представу те награде за режију, креацију и поезију анимације звука, признање за колективну игру, а глумачку награду је освојио Слободан Перишић за улогу Врачаре, а овој представи је додијељена и награда Дјечијег жирија за најбољу представу - саопштили су из Дјечијег позоришта РС.

Додали су да је иста представа поентирала и на другом Фестивалу луткарске умјетности ФЛУМ у Мостару, гдје је Слободан Перишић освојио глумачку награду за анимацију Врачаре, а Олга Зибинска награду за лутке у представи.

- На 29. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици, учествовала је представа “Вук са мирисом бобица”, у режији Тамаре Кучиновић, која је освојила специјалну награду за оригиналност и фантазију. И, на 23. Лут фесту, у Источном Сарајеву, Међународном фестивалу позоришта за дјецу, на којем је Дјечије позориште учествовало са представом “Јунак у трегерима” ансамбл је освојио три главне глумачке награде, које су додијељене Александру Бланићу, Ђорђу Јанковићу и Драгани Илић - навели су из Дјечијег позоришта РС.

Глумачка екипа гостовала је на Новосадским позоришним играма са представом “Седам гавранова”, потом на 17. фестивалу “Позориште Звездариште” са представом “Пећа и вук” у Београду, а и ове године је ансамбл националног театра за дјецу био дио програма Дана Српске у Србији, у оквиру којег је представа “Краљ жабац” одиграна у Дечијем позоришту у Суботици.

- У Казалишту лутака у Мостару изведена је представа “Јунак у трегерима” и то у част  70 година од оснивања овог мостарског позоришта. И ове године Дјечије позориште РС свечано је затворило Сусрете професионалних луткара Србије, који су ове године, по 53. пут организовани у Београду, у Позоришту лутака “Пинокио” - додају из ове установе.

Након двије године од пандемије вируса корона Дјечије позориште РС током године кренуло је и на путовања по Српској, како би свој репертоар представили и на сценама изван матичног театра.

- Представа “Бајка о псићу” гостовала је у Палама, Броду и Новом Граду, “Краљ жабац” путовао је у Лакташе и Фочу, “Јунак у трегерима” у Лакташе, а “Био једном један лав” гостовао је у Приједору. Радост и усхићење које доноси сваки сусрет са најмлађом публиком, након дуге двије године, коначно су заживјели, уз жељу сваког домаћина да гостовања буду чешћа - казали су из Дјечијег позоришта РС.

Током 2022. захваљујући средствима Владе РС у Дјечијем позоришту су трајали грађевински радови којима су санирани и модернизовани тоалети, што је прво улагање у овај дио објекта од његове изградње 1973. године. Обезбијеђена је просторија за пресвлачење беба, а током санације уграђен је и тоалет за особе са инвалидитетом. 

Фестивал

Међународни фестивал позоришта за дјецу, 21. по реду, одржан је од 9. до 15. октобра у Бањалуци, у селекцији је било 87 представа, а селектор је био умјетнички директор Дјечијег позоришта РС Душко Мазалица. У конкуренцији за награде учествовало је 13 представа из девет држава, које је оцјењивао међународни жири у саставу Еди Мајарон, редитељ из Љубљане, Миливоје Млађеновић, драматург из Сомбора и Александар Бланић, глумац Дјечијег позоришта РС. Гран при је припао комаду “Кафе краљевство” Казалишта лутака Задар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана