Урнебесна трагедија освојила жири и публику у Брчком

Александра Маџар
Урнебесна трагедија освојила жири и публику у Брчком

Бањалука - Да кажем да сам срећна због награда за "Урнебесну трагедију" и да ми изразито значе - могло би зазвучати као фраза, а оно што осећам је прилично далеко од нечега што је тако потрошно и излизано као што је фраза.

Овим ријечима за наш лист редитељка Милица Краљ покушава да опише оно што осјећа поводом три награде за комад у њеној режији на 32. сусретима позоришта/казалишта БиХ у Брчком који је извео ансамбл Народног позоришта Републике Српске.

У комаду по тексту великог Душана Ковачевића веома специфичну улогу, дјечака Невена, који је све вријеме на сцени, а не изговара ни ријеч, остварила је глумица Наташа Перић, која је на овом фестивалу проглашена за најбољу младу глумицу.

Право гласа имао је и жири публике, који је за најбољу представу у цјелини прогласио управо "Урнебесну трагедију". Стручни жири овогодишњег брчанског позоришног фестивала признање за најбољу сценографију додијелио је сценографу Народног позоришта РС Драгани Пурковић-Мацан, такође за ову представу.

- Ову представу сви волимо и са том љубављу се на сцену, пред публику, излази, иако се казује једна суштински мрачна прича о нашој свакодневици. То што публика љубав узвраћа, то је за мене више од сатисфакције. Мислим да срећна звезда прати ову представу од када сам на мини кастингу пронашла очи Наташе Перић, сада већ, званично и заслужено, најбоље младе глумице у БиХ. Обрни-окрени, тешко је објаснити осећај кад ти је љубав узвраћена. Поготово у свету у којем је љубав превазиђена и на умору - надахнуто је говорила Милица Краљ.

Додала је да успјехом сматра и учешће на фестивалу, те да је конкуренција и ове године била респектабилно јака, подсјећајући да је комад "Госпођа министарка", такође и њеној режији, прије тачно девет година тријумфовао на овом фестивалу.

Срећу и понос није крила ни Перићева, истичући да јој је награда велика, драгоцјена подршка.

- Мислим да награде нарочито значе младим глумцима, који се боре за своје мјесто под овим сунцем и када ти неко каже да је препознао твоју посвећеност, не можеш да се не осјећаш срећно и поносно. Исто толико ми значи и награда публике за најбољу представу, јер је ово тимски рад. Поносна сам на цијелу екипу представе "Урнебесна трагедија" и захвална сам им што су сјајни партнери, играчи. А исто толико сам захвална дивној редитељки Милици Краљ на прилици да играм један тако глумачки привлачан лик као што је лик Невена - казала је Наташа.

Статуа гран при сусрета додијељена је представи "Бела кафа" Народног позоришта Београд.

Петар Божовић

Према оцјени стручног жирија, који су чинили загребачки глумац Иво Грегуревић, директор "Стеријиног позорја" Мирослав - Мики Радоњић и театролог и драмски писац из Сарајева Алмир Башовић, награда за најбољу мушку улогу додијељена је Петру Божовићу. Ова глумачка громада појављује се у комаду "Отац и син" аутора Небојше Ромчевића, у режији Николе Пејаковића, тумачећи лик оца. Представу такође изводи ансамбл Народног позоришта РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана