У Београду обиљежено 45 година Бањалучког студентског позоришта

Срна
У Београду обиљежено 45 година Бањалучког студентског позоришта

БЕОГРАД - Бањалучко студентско позориште /БСП/ вечерас је 45 година постојања обиљежило у Народном позоришту у Београду.

На сцени “Раша Плаовић” изведена је представа “Ноћ богова” режисера Марка Манојловића, док је глумцу Војину Ћетковићу који је маестрално одиграо Краља Луја Четрнаестог уручена награда БСП-а “Златни индекс”.

Јубилеј Бањалучана су изванредним извођењем увеличали и Дејан Луткић као Дворска луда и Небојша Илић као Молијер.

Предјседник Скупштине БСП-а Александар Пејаковић изјавио је да је за Срну да га посебно радује што је јубилеј, након Бањалуке, обиљежен и у Београду што доприноси додатном повезивању Србије и Републике Српске.

Пејаковић је нагласио да је промоцији БСП-а у Србији највише допринијела несебична подршка Представништва Републике Српске у Србији.

“Ми смо већ од самих зачетака манифестације жДани Српске у Србијиж присутни. Наступали смо у готово свим градовима, а сада смо први пут у Београду поводом нашег јубилеја”, рекао је Пејаковић.

Пејаковић је нагласио да се нада да ће наступ отворити пут да СБП добије редован репертоар у Београду и истакао да су у току преговори да се представа “Млијеко” игра у једном овдашњем театру.

“Ми смо неко ко шири мир, љубав. Интересантно је да имамо позив да у септембру будемо и у Сибиру и у Калифорнији. Надам се да ћемо успјети стићи на оба мјеста. БСП је надрастао регион из ког долази”, рекао је он.

Београдској публици обратио се и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић.

Јубилеј БСП-а је обиљежен и у Бањалуци 19. фебруара свечаном академијом у Концертној дворани Банског двора.

БСП је кроз скоро пет деценија постојања постало респектабилно и заузело је мјесто не само у култури Републике Српске већ и у свијету.

Глумци, који су своје прве роле одиграли у овом позоришту наступају широм свијета од Новог Зеланда и Канаде, до Норвешке и Јужне Африке, а Бањалучани са својим представама гостују на свим мердијанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана