Концертом Симфонијског оркестра у Бањалуци отворен 24. Театар фест “Петар Кочић” ФОТО ВИДЕО

Миланка Митрић
Симфонијски оркестар НПРС отворио Театар фест
Foto: Велибор Трипић | Симфонијски оркестар НПРС отворио Театар фест

БАЊАЛУКА - Величанственим концертом Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске вечерас је испред ове установе отворен 24. Театар фест “Петар Кочић”, који ће ове године трајати до 11. јуна.

Присутни су имали прилику да уживају у звуцима добро познатих филмских композиција Енија Мориконеа (Добар, лош, зао и Било једном на Дивљем западу), Сергеја Прокофјева (Монтеки и Капулети), Елмера Бернстина (Величанствених седам), као и у темама новијих популарних филмова, као што су “Тор - мрачни свијет”, “Ратови звијезда”, “Индијана Џоунс”, али и серије “Игра престола'.

У програму су учествовали и здружени хорови - Камерни хор “Керубини” Конфуцијевог института УНИБЛ и руски хор “Александар Невски” из Бањалуке. 

Као солиста наступила је сопран Дуња Симић, док је оркестром дириговала Бранка Радошевић Митровић.

 

В. д. управника Народног позоришта РС Дијана Грбић рекла је да јој је драго што вечерас имамо прилику да славимо музичку и позоришну умјетност које су опстале у овим тешким временима. 

- Усуд умјетности је такав, да опстаје и истрајава, а њено преживљавање и трајање  је под снагом оних који је стварају, те даље несебично преносе. Снага и усуд као примарне Кочићеве теме биле су стога и основ за избор представа - казала је она. 

Грбићева је додала да је селектора овогодишњих представа, глумица Слађана Зрнић изабрала шест представа које ће бити игране у такмичарском дијелу, а које веже слоган “Снага земље”. 

- То је шест представа које говоре о снази људи, снази земље, земље на којој живе и од које живе - навела је она. 

С обзиром на то да је данас отворен и први Позоришни академски фестивал (ПАФ), који ће трајати до понедјељка, Грбићева је рекла да се снага младости којом је најављен поменути фестивал, ослања на Театар фест. 

- Та синергија доприноси да, кроз умјетност, њеним прихватањем и вредновањем градимо идентитет човјека и градимо идентитет земље - закључила је она. 

 

Предсједница РС Жељка Цвијановић на отварању фестивала рекла је да је то догађај који о Републици Српској и нашим културним дјелатницима у регион и шире шаље лијепе и позитивне поруке. 

- Задатак институција и нас као друштва јесте да што снажније подржимо таленат и креативност наших људи, поготово младих, као и рад наших образовних и установа културе. Важно је да креирамо оквир у којем таленат и труд неће остати незапажени, већ ће бити снажно подржани - истакла је она. 

Театар фест биће настављен сутра када ће од 20 часова бити одиграна прва такмичарска представа “Каштел у језеру” у режији Марјана Нећака, Народног позоришта Сомбор.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана