Сутра почиње 25. Међународни фестивал малих сцена и монодраме

Срна
Сутра почиње 25. Међународни фестивал малих сцена и монодраме

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Међународни фестивал малих сцена и монодраме, на којем ће бити игране по три монодраме и представе позоришта из БиХ, почеће сутра у Источном Сарајеву.

Фестивал ће сутра у 18.00 часова Културном центру Источно Ново Сарајево отворити монодрама Ђурђе Вукашиновић са ауторским пројектом "Едит Пјаф", а од 20.00 часова представиће се Босанско народно позориште из Зенице представом "Савршен производ", у режији Мирољуба Мијатовића, у којој играју Анђела Илић Шљико, Ермина Нишић и Адна Хасанић.

Сљедећег дана у 17.00 часова предвиђена је промоција књиге "Театролошка биљежница". Од 18.00 часова на програму 25. Фестивала је монодрама "Има нека тајна веза", у којој игра Милан Димић, а у 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште из Тузле представом "Путовање" у режији Мидхата Кушљугића, који и игра у њој, као и Ремира Османовић и Миленко Иликтаревић.

Посљедњег дана фестивала у петак, 18. децембра, на програму је од 18.00 часова монодрама "Зашто баш он", у којој режира и игра Јелица Ковачевић, а од 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште Републике Српске представом "Изгубљени у Бруклину", режија Владимир Ђорђевић, који и игра у њој са Жељком Еркићем.

Након тога је предвиђена додјела награда и свечано затварање Међународног фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.

Директор Фестивала Младен Јанковић истакао је раније да радује чињеница да су учесници значајне позоришне куће из БиХ - Народно позориште Републике Српске, Народно позориште из Тузле и Босанско народно позориште из Зенице.

Јанковић је напоменуо да је због епидемиолошке ситуације ограничен број посјетилаца у сали Културног центра на 30, али комплетан званични такмичараски програм биће приказан уживо, путем онлајн "Фејсбук" и "Јутјуб" платформе у ХД резолуцији.

"Из овог разлога, одлучили смо да први пут омогућимо нашој вјерној публици да учествује у избору најбоље представе и монодраме овогодишњег фестивала", истакао је Јанковић.

Он је навео да је предсједник овогодишњег жирија Фестивала Раде Симовић, а чланови редитељ Витомир Митрић, театролог Зоран Тодоровић и књижевник Недељко Зеленовић.

Јанковић је додао да ће у пратећем програму бити и изложба 25 година фестивала, а биће уприличена и промоција књиге "Театролошка биљежница" чији је аутор Раде Симовић.

Селектор Фестивала Љубо Божовић истакао је да 25 година једног фестивала није мала бројка, напоменувши да је ове године требало да буде завршена и велика позоришна сцена, али да се нажалост ни једно нити друго не може обиљежити на достојан начин, због појаве вируса корона која је утицала на ове промјене.

"Као селектор морао сам да измијеним комплетан програм који је био спреман у марту и да пронађем друге представе", рекао је Божовић.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, град источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана