Судбине људи приказане у различитим временима

Снежана Тасић
Судбине људи приказане у различитим временима

Приједор - Представом “Осама - касаба у Њујорку” Звездара театра у режији Дарка Бајића у Приједору завршен је званични програм 14. Међународног фестивала позоришта “Златна вила”.

Представа говори о једној генерацији људи потеклих из касабе и њиховим судбинама у различитим временима: од комунизма, преко вишестраначја и рата, до постратног периода у којем су неки у избјеглиштву, неких више нема, неки су остали у касаби, а неки се радикализовали у вјери. 

- Драго ми је што имамо писце који нас генерацијски прате и што имамо шта играти кад они напишу - рекао је један од глумаца из представе Андрија Кузмановић.

Владимир Кецмановић, по чијем роману “Осама” је представа рађена, рекао је да без обзира на то о којем времену и простору писац говори, он не може да не ставља своје искуство и литературу на којој се градио.

Драматург Коста Пешевски рекао је да овај роман није превише захвалан за позориште јер има превише скокова и доста унутрашње пишчеве филозофије, а морали су се извући ликови и догађаји због њихове снаге и трагедије као и епске димензије овдашњих догађај.

- Зато је та кафана у Њујорку у којој наратор који попут кабаретисте или стенд-ап комичара прича причу уз флеш бекове који су примарно филмско оружје идеалним се рјешењем показала, а ти ликови који долазе у кафану су ликови у којима он види људе из своје прошлости и на њих рефлектује своје успомене - казао је Пешевски.

Он је додао да је таква драматизација профункционисала, да је представа у првих годину дана имала више од 30 извођења, да је свака распродата и да је увијек реакција публике овако бурна каква је била и у Приједору.

Режисерка Лилијана Ивановић похвалила је сценографију и музику, а за режисера Дарка Бајића рекла да му се диви што је уз два озбиљна глумца узео и младе, међу којима и још несвршене студенте.

Глумац Бранко Јанковић рекао је да глумац иде за елементима и тако ради свој посао, али да има представа и улога које некад понесу човјека, да има страних текстова које играш а не осјећаш, а да је са овим текстом другачије и да је његов значај што се бави скоријом историјом ових простора.

Амар Ћоровић који игра младића који је умислио да је Осама бин Ладен рекао је да је дивно радити с овом екипом.

- Нама студентима Дарко је дао прилику да играмо важне улоге. Радили смо је два - два и по мјесеца. Ниједном се нисмо посвађали, није дошло ниједном до конфликта и сви смо је радили с много љубави - додао је Ћоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана