Шпанским луткарским спектаклом "Робот" почиње 22. "Лут фест"

Срна
Шпанским луткарским спектаклом "Робот" почиње 22. "Лут фест"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Луткарским спектаклом "Робот" шпанског луткара Давида Зуазоле, у режији Марека Ходачинског из Пољске, званично ће бити отворен 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", који ће под мотом "Нови изазови луткарству" бити одржан од 20. до 24. септембра у Источном Новом Сарајеву и на Палама.

Селектор и директор фестивала Витомир Мирић изјавио је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да је и ове године припремљен богат фестивалски програм који ће бити прилагођен тренутној епидемиолошкој ситуацији у земљи.

Митрић је навео да је првобитно било предвиђено да на Фестивалу учествује 15 позоришта из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Бугарске, Естоније, Русије, Шпаније и Белгије, али ће, због недовољно финансијских средстава, бити отказане двије представе позоришта из Ниша и Загреба.

"Из ових разлога, на Палама ће наступити два позоришта, а у Културном центру Источно Ново Сарајево 12, са укупно 14 представа. Предвиђене су и три петодневне радионице, те један мастер клас. То је окосница овогодишњег програма", прецизирао је Митрић.

Као новину на овогодишњем "Лут фесту" Митрић је најавио да ће посебан дио такмичарског програма бити приказан онлајн на "Јутјуб" каналу "Форум театра".

"О представама из овог програма одлучиваће дјечији жири. На овај начин луткарска умјетност постаје доступнија широј публици, што на посебан начин доприноси популаризацији луткарства код нас и у свијету. И ове представе ће се такође такмичити за најбоље у тој селекцији и добиће гран-при жЗлатна анимаж", појаснио је Митрић.

Говорећи о финансијским потешкоћама са којима се организатори Фестивала суочавају, Митрић наглашава да ни ова година није изузетак, те да ће бити принуђени да учине и неке радикалне промјене у вези са конкурсима које расписују министарства, градови и општине како убудуће не би били у ситуацији да почињу Фестивал без одговарајућих финансијских средстава.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић рекао је да "Лут фест" заузима значајно мјесто на културној сцени Републике Српске и БиХ, а посебно у домену едукације и стварања позоришне публике у Источном Сарајеву.

"Веома је значајан у културној политици града. С обзиром на скромна финансијска средства у градском буџету, за ову годину обезбијеђена су одређена средстава и помоћ у организацији 22. жЛут фестаж", навео је Амовић.

Он је најавио да би средства за културу у буџету града у наредној години требало да буду удвостручена, а самим тим и помоћ при организацији "Лут феста" биће већа.

Отварање Фестивала и извођење представе "Робот" заказани су за понедјељак, 20. септембар, у 18.00 часова, у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У уторак, 21. септембра, у Културном центру у 10.00 часова биће одиграна представа "Славуј" Државног луткарског позоришта "Сливен" из Бугарске, у 12.00 часова "Звучна кутија" Кускус института из Љубљане, у 16.00 часова представа "Тобија" Позоришта младих из Сарајева, а у 19.00 часова "Ивица и Марица" београдског позоришта "Пинокио".

Трећег дана Фестивала, у сриједу, 22. септембра, у Културном центру у 10.00 часова на репертоару је представа "Пепељуга" Позоришта Тулевски из Естоније, у 18.00 часова "Краљ јелен" Државног луткарског позоришта "Сливен" из Бугарске, а у 19.00 часова онлајн представа "Огледалце" Луткарског позоришта "Небо" из Словеније, коју је могуће пратити на "Јутјуб" каналу "Форум театра".

Истог дана у 13.00 часова у Културном центру Пале биће изведена представа "Псић боје неба" Босанског народног позоришта из Зенице.

У четвртак, 23. септембра, у Културном центру Источно Ново Сарајево у 10.00 часова биће одиграна "Самурајева кћи" Луткарског позоришта "Сењу" из Бугарске, у 12.00 часова "Знорк" Позоришта из Белгије, у 18.00 часова онлајн представа "Мачак отишао у хајдуке" Крушевачког позоришта, те у 19.00 часова онлајн представа "Лабораторија живота" Луткарска организација "Лофт" из Хрватске.

Посљедњег дана Фестивала, у петак, 24. септембра, у 10.00 часова на програму је "Дјечак који је сањао море" Позоришта лутака Мостар, док је званично затварање фестивала и уручење награда заказано за 13.00 часова у Културном центу Источно Ново Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана