Слободан Ћустић: Глума је истина, а глуматање лаж

Ратомир Мијановић
Слободан Ћустић: Глума је истина, а глуматање лаж

Требиње - Одлучио сам да будем више присутан на сцени. Једноставно, да покажем млађим колегама како се може направити позориште и зарадити и живјети од тога, без "Курсаџија".

Рекао је ово за "Глас Српске" популарни глумац Слободан Ћустић који наступа широм Републике Српске и Србије са монодрамом "О глуматању".

- Прва моја монодрама била је "Дервиш и смрт" коју сам прије двије године играо у Требињу, и изводим је већ четири сезоне. Онда сам помислио да би било добро да урадим нешто што ће људе мало релаксирати и засмијати. Најприје сам хтио да направим стендап комедију. Али када сам видио да такве комедије ничу на на све стране уз гомилу псовки и непристојних ријечи схватио сам да нећу тако да радим - каже глумац који је широј публици постао познат осамдесетих по улози Бећира у филму "Кудуз".

Зато је одлучио да направи монодраму којом ће људима испричати "шта је глуматање, а шта глума".

- Глуматају наши политичари, а обичан народ се бави глумом. Глума је истина, а глуматање је лаж! Обичан народ глуми да живи добро, политичари нам глуматају да ми живимо добро - сматра Ћустић. 

Глумац није заборавио ни своје аматерске почетке.

- У Требињу сам наступао три пута, а моје представе су добиле исто толико награда. Раније се за културу издвајало много више новца. Све врсте умјетности полазе из темеља аматеризма. Прво волимо нешто да радимо, а онда да се за то оспособимо. Дакле, аматеризам је коријен духовности - истиче Ћустић.

Одушевљен је чињеницом колико се у мањим мјестима и даље води рачуна о умјетности.

- Радује ме када видим да је један позоришни фестивал важнији и духовнији од избора за мис мокре мајице и да неки људи схватају да се више исплати улагати у културу. Умјетници се морају борити, неће нам нико ништа дати ако то сами не зграбимо у своје руке - истиче Ћустић.

Додаје да људи могу бити сигурни и задовољни тек када изму своју судбину у руке.

- Нема случајности ни у животу ни у умјетности. Људи који тврде другачије немају храбрости да признају да су нешто заиста жељели да ураде, али нису били истрајни - казао је Ћустић.

Ликови

- Важно је родити свој лик на сцени или пред камером. На један посебан начин прилазим својим улогама, а трудим се да увијек будем другачији. Нема ништа љепше за глумца од тренутка када лику да годину и датум рођења и научи га да хода. Сви смо различити, а када се детаљи поставе на право мјесто добијемо Ђуку Беговића, Бећира Кудуза, Хусеина Османовића ... - каже Слободан Ћустић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана