Шербеџија упутио писмо дирекцији фестивала у Брчком: За мене су то све колегинице и колеге који су се солидарисали

Г.С.
Шербеџија упутио писмо дирекцији фестивала у Брчком: За мене су то све колегинице и колеге који су се солидарисали

Глумац Раде Шербеџија, који је позван да одржи концерт на затварању Сусрета позоришта/казалишта у Брчком, упутио је писмо дирекцији фестивала, у којем је реаговао на низ повлачења представа из такмичења на тој манифестацији због спора око учешћа Бранислава Лечића у жирију и начина на који је управа фестивала на проблем реаговала.

Он је рекао да ће концерт одржати због публике, да су за њега побjедници колеге које су се солидарисале, али да је жирирање бесмислено, као и да тражи да уочи његовог наступа не буде никакве додjеле награда.

Шербеџија је у писму, објављеном и на сајту фестивала, навео да му је "жао због свега што се догађа"

"Жао ми је због људи и имена које знам и због оних које и не знам. Жао ми је због публике која све то згранута слуша и прати. Жао ми је жена које у обрану свога достојанства трпе по тко зна који пута неукусне коментаре и које су изложене насиљу једнога патријархалнога свијета, чак и на обичним прес конференцијама", написао је Шербеџија.

Он је критиковао објаве на "званичним страницама фестивала, од људи који су представници позоришних сусрета у Брчком".

"То да их се ‘савршено не тиче ко је кога кад, ко је коме и шта је међу вама чему шта’, подсјећају на ријечи Букаре из ‘Представе Хамлета из Мрдуше доње’ и опасан су и бруталан израз који не доликује људима који се баве умјетношћу", пише Шербеџија.

Он је истакао да је од осам представа које су изабране у званични програм, тренутно само једна представа остала у конкуренцији за награде, због чега је, како је истакао, "само жирирање постало бесмислено".

"Позвали сте ме да на завршетку вашега фестивала одржим концерт у част побједника. За мене су победници све моје колегинице и колеге умјетници који су се солидарисали, и упркос неприродној ситуацији, одржали своје представе због саме публике због које се и баве овом умјетношћу", пише Шербеџија и додаје да је због тога и он одлучио да "због публике" одржи свој концерт.

Ипак, Шербеџија је организаторе замолио да прије његовог концерта, на сцени на којој би требало да наступи са својим оркестром, "не буде никаквих додјела награда које су на овакав начин искомпромитоване".

"А недоличне изјаве господина Јакова Амиџића о глумцима и глумачкој професији и алузијама на мога пријатеља, сјајнога глумца и дивнога човјека Ермина Браву, шаљем у ропотарницу неумјесних и глупих реченица", пише Шербеџија.

Подсјетимо, све представе, сем комада "Дервиш и смрт" Бањалучког народног позоришта, повукле су се из званичне конкуренције фестивала Сусрети позоришта/казалишта у Брчком због спора око учешћа глумца Бранислава Лечића у жирију или реаговања управе на настали проблем.

Лечић је нагласио да неће иступити из жирија и навео да се против њега води "најбруталнија кампања", те да ће због "беспризорног понашања на које је принуђен да реагује" поднијети тужбе за накнаду штете за повреду части и угледа..

„Примећујем да се појединци позивају на правну државу и друге прозивају због непостојања исте. Услов правне државе је поштовање правосудних одлука", навео је у саопштењу.

На сајту Сусрета позоришта/казалишта у Брчком објављен је претходно текст под називом „Дрскост и бламажа, али на свој рачун", у којем је критикован Атеље 212 због напуштања фестивала, преноси nedeljnik.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана