Сенад Милановић о “Загонетним варијацијама”: Љубав једино што нас држи у лудим временима

Илијана Божић
Сенад Милановић о “Загонетним варијацијама”: Љубав једино што нас држи у лудим временима

БАЊАЛУКА - Представа “Загонетне варијације”, према тексту Емануела Шмита, а у режији Новице Богдановића, која публику води на путовање кроз лавиринт ума, скривајући тајне које воде до срца и емоција, премијерно ће бити изведена на позоришној сцени Дома омладине у понедјељак, 20. маја, од 20 часова у изведби Позоришта “Дис”.

Овај комад права је ода љубави, гдје ријечи плешу загонетни плес, а гестови откривају дубине људске душе. Публика ће имати прилику да погледа представу која спаја прошлост и будућност, искуство и инспирацију.

Из Позоришта “Дис” саопштили су да је ова јединствена “Ода љубави”, оплемењена сценском игром Ђорђа Доде Марковића, са шездесет година искуства, и младог глумца Сенада Милановића, позоришна чаролија која оставља без даха.

- Редитељска визија Новице Богдановића претвара сваки тренутак ове представе у мозаик емоција испред ваших очију, док текст Ерика Емануела Шмита блиста попут драгуља, откривајући слојеве љубави, вјере, истине и самосазнавања - саопштили су из “Диса”.

У средишту заплета је Абел Знорк, нобеловац и пјесник изолације, чија прича открива дубине истине, љубави и самоће, загонетан, препознатљив и недокучив.

Глумац Сенад Милановић, говорећи о овом комаду за “Глас Српске”, истакао је да ово јесте представа о љубави.

- Похвала љубави. Ода. Љубав је збиља једино што нас у овим лудим временима држи и не дозвољава нам да изгубимо и ово мало достојанства што се човјеком зове. А позориште је баш такво мјесто. У њему се служи жртва љубави - објаснио је Милановић.

Говорећи о процесу рада, истакао је да када га је продуценткиња Јелена Марковић позвала да ради овај комад са Ђорђем Марковићем и Новицом Богдановићем, одмах је пристао, а да није прочитао текст.

- Ђорђе је мој старији колега, старији 40 година од мене, један виртуоз од глумца и велики умјетник. Никада раније нисам имао прилику радити са њим. Са Новицом јесам имао сарадње, али никада у овим улогама: глумац - редитељ. Новица је такође сјајан умјетник, маштовит, паметан, стрпљив, све што треба да краси једног доброг редитеља. Када се такве енергије поклопе, резултат је неминован - казао је Милановић.

Према његовим ријечима, није било захтјевно ни напорно припремати овај комад.

- Могао сам лако да се поистовјетим са јунаком којег играм и у себи пронађем особине које њега обликују. Уз помоћ Новице мислим да смо га ухватили брзо, а сада, то што смо направили, нијансирамо - додао је он.

Позвао је публику да дође на представу. Улазнице је могуће резервисати путем апликације БЛ театар.

Тим

Из “Диса” су истакли да је представа “Загонетне варијације” комад који враћа позориште на изворне вриједности и надају се да ће публику освојити, надахнути и оставити без даха. Поред глумаца и редитеља, тим који је радио на овом комаду чине и продуценткиња Јелена Марковић, Стрибор Летић, који је био задужен за дизајн свјетла и звука, те драматург Дамјан Беровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана