“Ружно паче” вечерас отвара 66. сезону Дјечијег позоришта РС: Свијет маште прича о различитостима

Илијана Божић
“Ружно паче” вечерас отвара 66. сезону Дјечијег позоришта РС: Свијет маште прича о различитостима

БАЊАЛУКА - Чаробни свијет Ханса Кристијана Андерсена, све патње и страдања малог лабуда међу пачићима оживјеће вечерас пред малишанима на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Представа “Ружно паче” премијерно ће бити изведена пред публиком на великој сцени од 19 часова, уз поштовање свих прописаних мјера заштите, чиме ће бити отворена 66. сезона Дјечијег позоришта Републике Српске.

Редитељка и глумица Александра Спасојевић, којој је ово прва режија, казала је за “Глас Српске” да изведбом овог комада представљају причу о одрастању, различитостима и идентитету.

- Много питања и одговора смјештено је у адаптацији бајке Ханса Кристијана Андерсена. Од самог рођења имамо потребу прихватања и прилагођавања у низу ситуација које нам живот слаже. Од породице, преко друштва и норми које су неписано правило понашања, у много случајева не поштујући наше жеље и потребе - испричала је Спасојевићева и додала да смо сви различити и јединствени на свој начин.

Истакла је да нас тако и уче те да, с друге стране, мијењају истинитост стварањем и наметањем друштвених шаблона.

- Како прихватамо себе и друге, колико смо толерантни и отворени према разликама у сваком погледу, одређује и наш животни пут - објаснила је Спасојевићева.

Додала је да Андерсен, писац за дјецу и одрасле, својим бајкама шаље много порука намијењених свим узрастима.

- Причајући наизглед једноставне приче, једноставним језиком, он отвара свијет маште млађег читаоца, не потцјењујући његов суд и закључак. Јер суштина живота и јесте у једноставности. Поштујући пишчеву тему и идеју, наша представа “Ружно паче” испричана је сценским покретом уз много лијепе музике, сценографије и костима - казала је Спасојевићева и додала да је комад намијењен свим генерацијама.

Директорица Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић Маринковић нагласила је да је ово велики подухват за друштво у цјелини.

- Моја мисија је била да се јавности РС, али и европској представе капацитети који стварају унутар овог колектива. Александра Спасојевић је доказана на свим пољима и ево сјајне прилике да се она представи као редитељка и да њене колеге из ансамбла и они са којима је студирала буду ти који ће бити њени партнери у односу редитељ - глумци. Видим и осјећам колико су задовољни, што се препознало на свим радним пробама - навела је Лабовић Маринковић.

Додала је да је оно што посебно ову кућу дефинише то да су њена врата отворена новим људима и сарадницима.

- Сви они су око нас, а овим пројектом неки од њих ће бити у прилици да се упишу у историју Дјечијег позоришта РС. То су, прије свега, кореограф Марко Дукић који је био невјероватан сарадник и Златан Мирић, композитор музике која ће се памтити и репродуковати много година послије - објаснила је Лабовић Маринковић.

Глумац Драган Вучић је истакао да је акценат представе на приказу свих разлика међу људима.

- Циљ нам је да подстакнемо све оне који буду погледали представу да поштују различитост. Драго ми је што сам радио са Александром Спасојевић која је искусна глумица и редитељ. Другачије је радити са таквим људима, јер имају много више разумијевања у процесу припреме представе - казао је Вучић.

Сценографију и костиме у представи “Ружно паче” радила је Моника Мочевић.

Улоге

Главну улогу - ружно паче игра глумица Божана Бијелић, док маму патку глуми Свјетлана Андрић. Глумац Александар Бланић малишанима ће приближити лик тате патка, а сестру паче и птицу ће играти Зорана Шуман. Брата ружног пачета глумиће Драган Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана