Први пут на фестивалу “Златна вила” представа са БИТЕФ-а

Срна
Први пут на фестивалу “Златна вила” представа са БИТЕФ-а

Приједор - Представом “Шест ликова траже аутора” загребачког Сатиричког казалишта “Керемпух”, у Приједору је почео 14. Међународни фестивал позоришта “Златна вила”.

Селектор Фестивала Марко Мисирача рекао је синоћ да је формални разлог за уврштавање ове представе у програм то што је први пут да се неки комад са Београдског интернационалног театарског фестивала /Битеф/ изводи у Приједору и што је ријеч о остварњу режисера Оливера Фрљића. “Његове представе не можемо више видјети у региону. Овај ансамбл је величанствен. Ово је један велики класични текст и аутор га изванредно смјешта у ово вријеме и поднебље”, истакао је Мисирача на округлом столу након синоћење представе.

Водитељ округлог стола, режисер Лилијана Ивановић рекла је да Фрљић говори о десници у хрватском друштву и о томе колико су опасни национализам и фашизам, додајући да је познато да је ријеч о режисеру који “гура прст у око”.

“Представа нас је све оставила без даха, што се видјело и по аплаузу и реаговању публике уопште. Она показује колико позориште мора бити актуелно да би било занимљиво”, каже Ивановићева.

Представа је постављена у јануару прошле године и до сада је имала четрдесетак извођења у Хрватској и у другим земљама бивше Југославије. Оштро осуђује, критикује и исмијава десничарење политике, Цркву, медије, естраду, ратне ветеране и конзервативна и радикална удружења, а највише удружење “У име обитељи” и њеног предсједника Жељку Маркић познате по кампањама против људских права ЛГБТ популације и права жене на абортус.

Глумица Бранка Трлин рекла је да је реаговање хрватске деснице на овај комад уствари била изузетна реклама, па су им представе бивале распродате, као и да и даље имају редовну публику која реплике зна напамет.

“Свако од нас је доживио прозивке зато што радимо са Оливером Фрљићем”, каже Трлинова.

Глумац Јерко Марчић рекао је да је свака сарадња са Фрљићем излазак из зоне комфора, да позориште не може мијењати друштво, већ ставити огледало пред њега да људи виде какво је. Он истиче да су нове тенденције у свијету чак и такве да се тврди да улога позоришта јесте да мијења друштво.

“Ово је моја пета сарадња са Фрљићем и сваки сусрет са њим је ровљење по некој рани. Сваки почетак рада са њим је, углавном, реакција отпора. Ова представа је нешто затворенија и ближа класичном позоришту, а мање политичком, које он иначе ради”, навео је Марчић, који је због рада у Фрљићевој представи “Наше насиље и ваше и насиље” био испитиван и од истражних органа у Хрватској.

Глумац Вилим Матула рекао је да ову представу лакше прихвата публика ван Хрватске, него у тој земљи, гдје комад јесте шокантан, поготово за људе који се директно прозивају на сцени.

Она је рекла да су на простору бивше Југославије Фрљић и Златко Паковић једина два човјека која смију да кажу да је наш злочинац и даље злочинац.

У оквиру пратећег програма вечерас у 18.00 часова биће представљена нова књига драма Алмира Башовића, у 20.00 часова Босанско народно позориште Зеница извешће представу “Равна плоча” по тексту Драгана Комадине и у режији Лејле Каикчије, а након представе биће одржан округли сто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана