Пре­ми­је­ром пред­ста­ве "Ко­њић гр­бо­њић" сутра почиње 67. сезона у Дјечијем позоришту РС

Илијана Божић
Foto: Свјетлана Васић Панић

БАЊАЛУКА - Премијером представе "Коњић грбоњић", рађене према бајци Петра Павловича Јершова, а у режији Иване Драгутиновић Маричић, Дјечије позориште Републике Српске сутра у 19 часова, отвара 67. сезону.

Драматизацију ове бајке приредио је Милан Гајић, а у представи играју Божана Бијелић, Никола Милаковић, Александра Спасојевић, Свјетлана Андрић, Душко Мазалица, Саша Терзић, Драган Вучић, Александар Руњић и Драгана Илић.

Сценографија и лутке јесу ауторство Берине Шушчевић и Петре Јоцић, а костимограф је Јелена Стајчић. Кореографију потписује Исидора Станишић, док је аутор музике Младен Матовић.

Књига "Коњић грбоњић", Петра Павловича Јершова, дио је лектире за трећи разред основних школа у Српској, а овом премијером Дјечије позориште РС на почетку школске године има спреман наслов за своју вјерну публику.

Директорка Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић Маринковић истакла је да је данашњи датум важан јер се у једном дану отвара Сајам књиге и игра премијера која слави књигу.

- Дјечије позориште РС дјецу, најважнија бића на планети, на прави начин води у свијет одраслих преносећи им најважније поруке о томе како бити добар, те колико је важно бити частан, досљедан и достојанствен - рекла је Лабовић Маринковић.

Додала је да се ансамблу у овој представи придружују још два умјетника који ће можда у овој кући градити своју будућност и каријере, а то су Никола Милаковић, који игра Ивана, и Александар Руњић који се нашао у улози другог брата у представи.

Режисерка Ивана Драгутиновић Маричић скренула је пажњу на  фантастичну сарадњу са Сашом Шуманом, дизајнером свјетла и Борисом Бијелићем дизајнером звука, јер како је казала захваљујући њима ова магија је успјела.  

- Редитељ може само да сања овакву поделу, а пре свега захваљујем уметничком директору Душку Мазалици који ми је помогао око глумачке поделе. Глумица Божана Бијелић анимира Коњића грбоњића, а поверење које смо дале једна другој је немерљиво. Редитељ сам опере, а ово је био диван излет у поставку дечије бајке и у томе ми је  много помогао Младен Матовић. Направили смо музичку бајку - казала је она.

Цара Дјевицу игра Свјетлана Андрић, а овај јунак од почетка повлачи конце и како је казала редитељка он је ванвременски лик.

- Цар Дјевица је звезда с неба која је јунаку Вањи показала да ако има довољно способности и истрајности, постаје праведан, поштен и добар човек. Улогу Цара публици ће дочарати Саша Терзић, а градећи овог јунака водила сам се краљем Ибијем, па је наш цар дебео и крупан.

Он не може да изађе кроз врата, а деци је отео сву чоколаду која је постојала у царству. Много симболике има у овом делу и мислим да смо се на добар начин том симболиком позабавили - објаснила је режисерка.

Глумац Душко Мазалица игра комичног коњушара који је у датој ситуацији и полтрон који се улизује цару. Редитељка је нагласила да Александра Спасојевић игра Жар-птицу која је опасан лик, али не и негативан.

- Александра је невероватна особа са фантастичним искуством, она је неко ко ме терао да испочетка испитам да ли идем у правом смеру. Сцена борбе Жар-птице и Ивана је дивна захваљујући Исидори Станишић која ју је  маестрално поставила, а и имала је с ким - испричала је она.

Објаснила је да беба жар-птице, коју глуми Драгана Илић, не постоји у тексту, него да ју је током рада креирала.

Композитор Младен Матовић је истакао да му је велико задовољство што након неколико година паузе поново сарађује са овом позоришном кућом.

 - Ово ми је 14. или 15. сарадња са Дјечијим позориштем РС и драго ми је што сам имао прилику да сарађујем са дивном редитељком Иваном, која је од почетка јасно знала шта хоће, што је мени помогло да музички обојим овај комад и да направимо музичку бајку - рекао је Матовић.

Глумац Никола Милаковић истакао је да пред премијеру "Коњића грбоњића" има трему, али да је то она позитивна трема и захвалио је ансамблу који га је топло примио међу своје редове.

- Колеге су ми свесрдно помагале, како на сцени тако и ван ње. Сматрам да је битно за младог глумца, који ускоро напушта Академију, да добије прилику да се опроба међу професионалним глумцима - закључио је он.

СЦЕНОГРАФИЈА

Берина Шушчевић, сценограф је истакла како јој је била жеља да ова представа буде изљечујућа и лијепа дјеци.

- Данас је све технички брзо направљено. Жељела сам да ово буде ручни рад, да се види да је у то уложено много енергије, љубави и времена. То ништа не би могло без Петре Јоцић, која је радила лутке. Сама марионета коњића захтијева мјесец дана рада. Жеља ми је била да се појави још једна марионета као што је Пинокио и мислим да смо то успјели - рекла је она.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана