Премијера представе "Мали Агатон" отвара сезону ДИС позоришта

Г.С.
Премијера представе "Мали Агатон" отвара сезону ДИС позоришта

БАЊАЛУКА - Премијерно извођење новог позоришног комада ДИС позоришта под називом "Мали Агатон" планирано је за 21. фебруар. Овом представом ДИС позориште младих почиње своју нову сезону представа, у којој је најављен читав низ премијера и изведби за дјецу и одрасле.

"Представа говори о малом Агатону који има наизглед срећан живот. Има, чини се, испуњен живот, али наравно, није идеалан. Он пролази кроз различите етапе свог живота од 12 до 21 године, гдје сваки дан када научи нешто ново, он то запише у своју свеску надајући се да ће, када је буде показао својим родитељима једнога дана, изазвати понос у њиховим очима. То је заправо прича о одрастању, очекивањима, лошем систему и свему ономе што друштво очекује од једног дјетета да зна, а чак ни одрасли вјероватно не знају одговоре на та питања", објаснио је режисер представе Милан Богдановић.

Главна инспирација је потекла из јавног позива упућеног младим људима од стране ДИС театра прије неколико мјесеци, којим су позвали све младе људе да им испричају своју страну приче и уопштено истините проблеме који муче младог човјека данашњице.

"Стигло нам је око 30 прича из свих крајева Босне и Херцеговине и уз помоћ тога смо видјели који су то генерално проблеми који муче све младе, или бар одређену популацију. Ова представа ће сигурно имати дуг позоришни и фестивалски живот. Имамо четири аутора представе чије су приче искориштене у самој радњи, а неки су жељели да остану анонимни. Циљ нам је да се ова представа прикаже у што више градова и, наравно, фестивала, а већ је уврштена на стални репертоар ДИС позоришта младих", каже Богдановић за "Независне".

Припрема представе трајала је око шест мјесеци, а већи дио времена потрошен је заправо на истраживачки рад.

"Представа је отишла у потпуно другом смјеру од планираног, а сам рад на њој текао је тешко из разлога што свака идеја изискује новац који ми немамо, јер смо омладинско позориште, тако да све што желимо да урадимо, негдје наилази на препреке. Сада је посебно тешко, јер је вријеме пандемије и морали смо да ограничимо и број екипе која ради, број људи који глуми у представи", појаснио је Богдановић.

Богдановић даље објашњава да су овакве теме врло опипљиве и да је природно да сви имају своје мишљење о њима.

"Надам се да ће да буде и аплаудирања и негодовања, јер ако се то не деси, онда нисмо успјели да направимо прави посао. Ми смо стали испред једне генерације да кажемо шта мислимо о томе. Да ли ће нас људи саслушати или неће, то је на њима. Сигуран сам да ћемо једном дијелу младе публике скинути један камен са срца, јер су то неке ствари о којима су сви хтјели да кажу нешто, али просто нису могли, јер нису имали гдје или коме. А у ових 75 минута, колико је планирано да траје представа, публика ће морати саслушати шта сви ми имамо да кажемо", казао је Богдановић.

"Мали Агатон" је прва премијера у ДИС-у за ову годину, а слиједи читав блок премијера које нису успјели да представе публици баш због короне, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана