Премијера Ожалошћене породице вечерас у НПРС

Александра Маџар
Премијера Ожалошћене породице вечерас у НПРС

Бањалука - Представа "Ожалошћена породица" Бранислава Нушића је наш покушај да се са Нушића скине обланда смијеха која код њега понекад склизне у неко шегачење, а испод тога тиња један крупан проблем нашег менталитета и људи који живе на овим просторима.

Овако је редитељ Народног позоришта Републике Српске Никола Пејаковић говорио на прес-конференцији одржаној поводом вечерашње премијере комада "Ожалошћена породица", која ће бити одржана у 20 часова на великој сцени националног театра Српске.

- Нушићев заплет је увијек озбиљан. Наш концепт је био да скинемо тај "шлаг" и оставимо основни заплет. То нам је негдје успјело, а негдје није. Публика ће дати коначни суд - казао је Пејаковић.

Подсјетио је и на чињеницу да је сљедеће године 150 година од рођења овог великог српског писца.

- Нисам имао то на уму кад сам почео да радим на овом комаду. Ово је нека стара идеја и покушај да се Нушић постави и прочита на један другачији начин - каже Пејаковић.

Глумац Александар Стојаковић присјетио се рада на комаду "Народни посланик", такође у режији Пејаковића, који је, како каже, нешто потпуно другачије од "Ожалошћене породице".

- Био је изазов "боксовати" са Нушићем који те стално вуче у тај свој свијет. Он нама говори озбиљне и тешке ствари, али које лијепо умотава, а када се све то склони, добије се права слика нашег менталитета и наше нарави - истакао је Стојаковић.

Николини Јелисавац ово је четврти комад у којем игра у режији Николе Пејаковића.

- Сваки пут кад радим са њим пролазим кроз нову школу. Осјећам се као да нисам завршила академију и као да се сваки пут враћам на нови семестар. Рад са Кољом мени је до сада увијек донио неки нови квалитет у мом умјетничком сазријевању - нагласила је Николина Јелисавац.

Ансамбл

- Веома сам срећан што сам радио са ансамблом који чине Жељко Стјепановић, Слађана Зрнић, Александар Стојковић, Николина Јелисавац, Љубиша Самарџић, Ведрана Мачковић-Зубовић и студент четврте године Академије умјетности у Бањалуци Марина Пијетловић - каже Никола Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана