Премијера “Књиге о Милутину” 11. новембра у Звездара театру

гс
Foto: скриншот

БЕОГРАД - Монодрама "Књига о Милутину" према роману Слободана Данка Поповића, у режији Егона Савина и са Ненадом Јездићем у главној улози биће премијерно реализована 11. новембра у позоришту "Звездара театар”, најављено је данас на конференцији за медије.

У роману из 1985. године, представљена је историја Срба од Сарајевског атентата на принца Фердинанда, до неколико година после Другог свјетског рата. Књига је имала чак 40 издања и продата је у 500 000 примерака, и представља једну од најзначајнијих дјела српске књижевности антиратне тематике.

Ненад Јездић у тумачењу јединог јунака ове представе истакао је да је комад парадигма о једном скрајнутом, затуреном човјеку, коме је потребно да сада поново оживи у сценском извођењу.

 "Често сам се питао током рада на овом делу да ли сам достојан ових речи и тог јунака, и да будем сат времена Милутин Остојић, као ''наследник'' његовог тестамента. Такође сам се питао где сам ја овде у том свету, да ли су ово сви наши Милутини у једном породичном трајању", рекао је Јездић.

Монодрама у адаптацији и режији Егона Савина заснована је на првом дијелу романа, и Јездић је истакао да би желио да уради и диптих, односно да игра и други део, као наставак приче.

"Мој редитељ Егон са којим дуго година радим, рекао је за ''Књигу о Милутину'' да је то друга српска Библија, управо због толико страдања у њој. Овде говоримо и о селу, које никада не може умрети и нестати", нагласио је Јездић о новом комаду и јунаку, који сматра да су у рату и побједници и побијеђени - губитници.

Редитељ Савин је изразио велико задовољство што поново ради у Звездара театру са малом, одабраном екипом, гдје спада и композитор Бора Дугић, сценограф и костимограф Весна Поповић, док је аутор видео продукције - Марко Вукотић.

"Милутин је прави архетип народа, херој, близак нама, дивите му се. Увек сам се као мали питао који су то незнани јунаци, зашто се тако каже за неког човека. Онда кад сам читао “Књигу о Милутину”, схватио сам да је управо он незнани јунак", рекао је Савин и додао да хероји и даље постоје међу нама, само их је потребно открити. “Он је мали човек, сељак, необразован, а дубоко племенит. Као такав, Милутин јасно види истину трагичног страдања свог народа. Самим тим, осим узбудљиве представе, ми ћемо публици понудити и један час из историје. То ће бити заправо сценска истина са Ненадом Јездићем”, исказао је свој став редитељ, и онда је даље похвалио глумца.

Управник Звездара театра, водећи драмски писац Душан Ковачевић, нагласио је да се у овом позоришту труде да раде углавном са најбољима, а свакако да Савин и Јездић јесу у врху најзначајнијих драмских уметника.

 Према његовим ријечима, ово је прича о култној књизи савремене српске књижевности и српске историје.

"Узбудљива, трагична, опомињућа, потресна, катарзична представа", укратко је Ковачевић описао сценског "Милутина" и открио свој утисак да ова монодрама у реализацији није само театарски доживљај, већ веома подсјећа на филм, што је изванредно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана