54. и 55. Битеф наводи на преиспитивање извођења уживо

Танјуг
54. и 55. Битеф наводи на преиспитивање извођења уживо

БЕОГРАД - Овогодишњи Битеф биће одржан од 13. до 25. септембра, а његов главни програм обележиће чак 14 представа аутора из Француске, Белгије, Немачке, Словеније, Хрватске, Србије, Ирана, Аустрије, Мексика и Чилеа.

Умјетнички фокус фестивала биће на дехуманизацији тијела извођача у различитим облицима - кроз кореографске поступке, свјетлосне и видео ефекте, преко одсуства извођача, њиховог дигиталног присуства, до употребе робота и дронова на сцени.

Врхунац овог концепта су представе у којима живих извођача ни нема на сцени.

Једна од четири домаће представе главног програма јесте “Као да крај није ни сасвим близу“ у режији Николе Завишића и по сценарију Маје Пелевић, а у продукцији Битеф театра, која ће имати чак 15 извођења у оквиру Битефа.

По ријечима организатора, овај комад представља један од умјетнички најрадикалнијих на фестивалу - одиграва се у физичко-изведбеном оквиру који се може назвати просторно-визуелно-аудитивном инсталацијом и уз коришћење вјештачке интелигенције омогућава публици интимну медитацију на теме које покреће наше апокалиптично време.

У недостатку извођача, публика је истовремено и пасивни посматрач, али и протагониста представе.

Једна од нових форми дигиталног позоришта која се развила за вријеме пандемије, а као реакција на нужност тјелесног дистанцирања, јесу представе рађене за Зум и сродне онлајн платформе - једна од њих је пројекат “Вишњик у вишњику“ хрватског редитеља Боба Јелчића као адаптација комада руског драматурга Антона Павловича Чехова.

Скраћивање и згушњавање текста, што је драматуршки поступак коме Јелчић прибјегава у режијама Чеховљевих дела, овдје је извршено тако што је радња фокусирана само на одлучујући догађај: лицитацију и продају вишњика.

Таква драматуршка интервенција нуди “натуралистичко“ оправдање за то што глумци нису у истом физичком простору и што се срећу само у оном виртуелном.

Наиме, публика прати Зум конференцију на којој они, свако из свог простора, обављају посљедње консултације пред лицитацију вишњика, покушавајући да зауставе судбину.

Представу је могуће гледати са било које локације у заказаном термину (22. септембар), док је за све заинтересоване организовано заједничко гледање у клубу Битеф театра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана