Представа "Што те нема" у петак отвара нову позоришну сезону

Srna
Представа "Што те нема" у петак отвара нову позоришну сезону

БАЊАЛУКА - Премијером представе "Што те нема" аутора Маријане Арацки у петак, 18. октобра, у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци биће отворена нова позоришна сезона.

Умјетнички директор Народног позоришта Српске Владимир Ђорђевић рекао је Срни да је представа "Што те нема", у режији Ерола Кадића, урађена у копродукцији са Народним позориштем Мостар и Хрватским народним казалиштем у Мостару.

"Публика ће имати прилику да види занимљив новитет, јер је ријеч о врсти севдах драме, у којој играју глумци из ова три позоришта, а велико ми је задовољство што главну улогу Алексе Шантића игра наш глумац Бојан Колопић", истакао је Ђорђевић.

Он је рекао да очекује да ће публика уживати на својеврстан начин, јер ће на сцени моћи уз звуке севдах музике да види причу о забрањеној љубави, као и искрене емоције глумаца који се труде да их пренесу на публику кроз сваку представу.

"Велики значај има и што је Колопић и приватно велики љубитељ и познавалац Шантићеве поезије, те сам сигуран да ће код публике изазвати одушевљење", додао је Ђорђевић.

Он је навео да је планирана и премијера представе "Странци у ноћи" према тексту Ане Ђорђевић и у режији Славе Килибарде.

"План је да премијера ове представе буде почетком новембра, али још нисмо одредили тачан датум, а након ове, на малој сцени, очекује нас премијера представе Чекајући Годоа Николе Коље Пејаковића", рекао је Ђорђевић.

Он је најавио да је у плану и да се у копродукцији са позориштем из Копра уради драматизација романа "Југославија - моја држава", у режији Марка Мисираче.

"У припреми је и рад на представи по домаћем тексту Душана Ковачевића са македонским редитељем Дејаном Пројковским, али још нисмо дефинисали који ће то текст бити", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је напоменуо да се, осим ових пет премијера, увелико припрема и Театар фест "Петар Кочић", чији је он селектор, те да ће се трудити да изабере најквалитетније представе из региона.

"Нажалост, ограничени смо величином сцене у нашем позоришту, па неријетко морамо, због наших техничких и материјалних услова, да одбијемо представе које су захтјевне и траже одређене техничке спецификације које не можемо да испунимо, те морамо да тражимо компромисна рјешења", појаснио је Ђорђевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана