Представа “Прах” отворила такмичарски програм “Заплета 12”: Треба да будемо задовољни оним што имамо

Илијана Божић
Представа “Прах” отворила такмичарски програм “Заплета 12”: Треба да будемо задовољни оним што имамо

БАЊАЛУКА - Представа “Прах” “Алттеатра” из Сарајева, која нас пита има ли краја друштвеној транзицији или ће се људи дијелити на оне који играју на срећу и оне који су срећни профитери, отворила је такмичарски програм Међународног фестивала глумца “Заплет 12”.

Пред публиком у Градском позоришту “Јазавац” представљен је живот брачног пара који од поштеног рада покушава да преживи у доба транзиције. Они једва склапају крај с крајем, а онда муж добија главну премију на лоту и кроз сјајно извођење глумаца ми видимо кроз шта све људи пролазе кад их задеси изненадна срећа.

Комад је режирао Миралем Зубчевић, а главне улоге играју Гордана Бобан и Мирсад Тука.

Дуо драма је рађена по тексту мађарског писца Ђерђа Шпире, који је њоме осликао контуре живота у транзицији кроз драму кроз коју пролази брачни пар уз све заједљивости и љубав, али и универзалан моменат маштања сиромашних да дођу до баснословног богатства.

Глумица Гордана Бобан је истакла да су током рада на представи истраживали о људима који су добили на лоту огромне суме новца те да су увидјели да су сви они упропастили своје животе.

- Не можете из тако малих ципела одједном обути штикле од 25 центиметара, сломићете ногу. Али лијепо је сањати. Маштамо и увијек се питамо шта би било кад би било. Но, важно је имати здрав разум па рећи: “Мени је довољно онолико колико имам, не могу у четири куће живјети, ни седам аутомобила возити одједном” - испричала је Бобанова.

Објаснила је да представа “Прах” кроз силну машту и мноштво различитих емоција кроз које њих двоје пролазе покушава на крају да освијести сваког човјека у публици.

- Треба да схватимо да је суштина живота у неком стропу над жељама и да је најважније бити задовољан оним што имаш, бити срећан и испуњен. То данас није нимало лако, посебно нама који живимо ту транзицију - казала је Бобанова и додала уз смијех да јој је било тешко да запали тај лото листић на крају.

- Међутим, успјела сам да пронађем разлоге да оправдам ту сиротицу која живи у страху, јер заиста су се људима који су добијали на лоту дешавале страшне ствари - рекла је она.

Глумац Мирсад Тука је нагласио да смо данас свједоци глади за материјалним.

- Заборављамо неке суштинске ствари које по мом мишљењу испуњавају човјека, а то су породица, љубав и топлина дома. То је оно што пружа духовну храну човјеку. Цитираћу мог пријатеља Егона Савина, који је казао да се позориште обраћа малом човјеку, често пониженом и увријеђеном и даје му наду да бар на два сата осјети да су људи једнаки и да имају једнака права на живот - навео је Тука.

Истакао је да су уживали играјући на сцени Градског позоришта “Јазавац”.

- Неке сцене глумци просто заволе и осјете мало више него неке друге. У извођењу представе много су важни људи који су иза позорнице. Занати у позоришту су веома значајни, а не дајемо довољно пажње тим људима. Немамо обичај да млади дођу док су мајстори заната ту. Бити шнајдер у позоришту је посебно занимање. То није обичан кројач, јер у кројачкој радионици позоришта су разне епохе, костими и ликови. Захвални смо екипи која је с нама вриједно радила на представи “Прах” - образложио је Тука.

Испричао је да је такорећи рођен у позоришту, јер је дијете столара који је радио у тузланском позоришту те да је кроз столарску радионицу улазио у свијет позоришта.

Сјајни глумци Гордана Бобан и Мирсад Тука изразили су жељу да опет гостују у Бањалуци, а награда публике је припала Гордани Бобан.

Програм

Такмичарски програм се наставља у четвртак, када ће на сцени Градског позоришта “Јазавац” бити изведена представа “„Није човјек ко не умре”, коју играју глумци позоришта Приједор са почетком у 20 часова. Публика ће у суботу моћи да ужива у комаду “Фине мртве д(ј)евојке” Београдског драмског позоришта, са почетком у 19 и 21.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана