Представа “Ноћ у Мерлиновом замку” отворила позоришну сезону

Срна
Представа “Ноћ у Мерлиновом замку” отворила позоришну сезону

Бањалука - Најмлађа позоришна публика Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци испунила је вечерас сва мјеста у сали на премијери представе “Ноћ у Мерлиновом замку” и тиме потврдила да је овај театар на правом путу и да и ове сезоне треба да ствара забавне, али прије свега едукативне представе, рекла је портпарол овог позоришта Сања Перковић.

Перковићева је навела да је Дјечије позориште премијером ове представе аутора и редитеља Сандре Родић Јанковић отворило 64. позоришну сезону.

“Пред препуном двораном малишана у улози пороте глумци Дјечијег позоришта на челу са Душком Мазалицом у улози чаробњака Мерлина, браниоцем Свјетланом Андрић и тужиоцем Жељком Милићевићем организовали су суђење Вјештици чији лик тумачи Александра Спасојевић”, рекла је Срни Перковићева.

На одушевљење присутних, додала је она, као свједоци су се појавили Принц, Дух из Аладинове чаробне лампе, Звијер без Љепотице, али и двије успаване љепотице, Марица без Ивице, Добра вила, Круела и Мала сирена.

“Ова весела расплесана представа, не само да је забавила најмлађе који су уживали у згодама и незгодама омиљених јунака из бајки, него је послала и важне поруке најмлађим генерацијама - да није увијек све црно или бијело, да није увијек све онако како нам се на први поглед чини или како нам је представљено, те да мисле својим главицама и сами увиде разлику између добра и зла”, рекла је Перковићева.

Она сматра да је, од свих области умјетности, дјеци најближа позоришна умјетност с обзиром на то да малишани свијет око себе доживљавају кроз игру.

“Зато се и трудимо да имамо васпитни утицај на дјецу, јер се кроз гледање позоришних представа оспособљавају да развијају креативне и стваралачке вјештине, да постепено уочавају и раздвајају битно од небитног, да запажају односе међу људима, да спознају себе и свијет око себе”, рекла је Перковићева.

Она је изразила задовољство што велико интересовање влада и за прву репризу представе, која ће бити одржана сутра.

Перковићева је најавила да ће у новој сезони, осим бројних гостовања, те организовања 18. Међународног фестивала позоришта за дјецу и хуманитарне манифестације “Сњешково”, Дјечије позориште на сцену поставити и неколико нових, занимљивих и поучних представа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана