Представа “Мали ратови и кабине Заре” сутра премијерно у НПРС

Миланка Митрић
Foto: Дражан Оскар Поздеровић

БАЊАЛУКА - Представа “Мали ратови и кабине Заре”, рађена по тексту Виде Давидовић, а у режији Ивице Буљана, премијерно ће бити одиграна сутра на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Овај комад настао је у копродукцији Народног позоришта Републике Српске и Стеријиног позорја Нови Сад, а извођење ће почети у 20 часова.

У представи глуме Анђела Тасић, Николина Фригановић, Сенад Милановић, Наташа Перић, Анандо Ченић, Анђела Ракочевић, Наташа Иванчевић, Жељко Еркић, Милош Дрљача и Милош Ћебић.

Музику за представу компоновао је Петар Билбија, драматург је Роберт Валтл, сценограф Александар Денић, а костимограф Ана Савић Гецан.

Директорица Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је да је изузетно срећна што се налазе на крају једног процеса и на почетку једне нове представе.

- Задовољство ми је што смо успјешно реализовали причу која је савремени домаћи текст. Вида Давидовић је изузетно млада и даровита. Добили смо нову представу потпуно нове енергије - рекла је Грбићева. 

Умјетничка директорица Народног позоришта Републике Српске Ђурђа Тешић изразила је задовољство што су урадили један овакав пројекат, те рекла да су млади људи и глумци који учествују у представи показали изузетан таленат, те да је потенцијал текста искоришћен максимално. 

Режисер Ивица Буљан казао је да му је било задовољство радити на овом пројекту и да, како је рекао, треба имати једну врсту искуства да би се препознала вриједност оваквог текста.

- Текст приказује два времена и двије дјевојке које се зову Мала и имају мајке, у различитим временима. Оно што је мени најзанимљивије је што се из тог односа мајка и кћерка разлаже прича на занимљиве детаље у двјема породицама. Нема очинске фигуре, овдје је женама дато мјесто које им припада - казао је Буљан и додао да су важне теме обрађене у представи менструација, зачетак, одлука о професионалним изборима, о напуштању партнера, анорексија, те да је процес рада био доста истраживачки. 

 

Ауторка текста и драматург Вида Давидовић казала је да сматра да је овим текстом рекла много, али да јој се истовремено чини да није рекла ништа. 

- Оно што ме затекло када сам гледала представу је колико питања ми се чини релевантним, а још и сада нисам нашла одговоре на сва питања. Драму сам почела да стварам из потребе да напишем причу о трансгенерацијској трауми и да покажем како, ако нисмо ријешили трауме, не може из тога да нарасте цвијеће без задаха смрти - испричала је Давидовићева и додала да је, што се тиче текста, ту било много утицаја психоанализе, највише рада Јулије Кристеве. 

Драматург Роберт Валтл казао је да му је драго што је опет у Бањалуци, гдје је прије десет година радио “Књигу о џунгли” Дјечијем позоришту Републике Српске. 

- У неким темама савременог свијета се нисам снашао, тако да ми је било занимљиво истраживање траума данашњих генерација - објаснио је он. 

Глумица Николина Фригановић казала је да је ово било необично и драгоцјено искуство. 

- Из овог процеса ћу понијети неке дивне мале ратове које смо ми са собом водили током овог процеса. Ми као глумци сад смо имали неке моменте и неке задатке који су тражили да изађемо из наших сигурних ћошкова и да се некако изложимо. Мени је задовољство и мислим да је било вријеме за нове енергије у позоришту. Срећна сам и задовољна као човјек и као глумица што сам имала прилику да радим са овим младим глумцима. Ови људи су показали такву спремност, такву храброст и жељу. Били су предани и мислим да су направили сјајне улоге - испричала је Фригановићева. 

Глумица Анђела Тасић испричала је да јој је ово прва професионална представа у НПРС и то носи дозу очекивања и одговорности.

- Како сам упала у читав овај процес, схватила сам каква је енергија искуснијих колега и важно ми је било да сам са њима остварила комуникацију и енергију. Схватила сам колико је важно да се енергија тима и екипе осјети. Посебно је што је прича подијељена на прошлост и садашњост. Сви смо стварно направили заједничку представу која је потпуна на сцени. Искусније колеге су имале разумијевање за нас - навела је Тасићева. 

 

Глумица Анђела Ракочевић, која игра другу Малу, захвалила је свима на прилици. 

- Жао ми је што је готов процес, али мислим да смо спремни. Мала и ја смо доста сличне, она је бунтовна дјевојка којој сви желе добро. 

Њу све те добре намјере гуше, она би да живи живот како она жели - навела је она. 

Глумац Жељко Еркић испричао је да је радећи на овој представи много тога научио.

- Толико је било забавно, толико смо се отворили једни с другима. Пројекат нас је увукао у срж проблема представе, а и личних проблема - рекао је он. 

Глумац Анандо Ченић захвалио је свима на овом процесу и рекао да је глумачки израз у овој представи био нешто потпуно другачије.

- Ово ме подсјећа на глумачки израз: “Изађи на сцену како никад ниси до сада”. Оно што ми је обиљежило процес је слобода и испитивање граница. Посебно је било испитивање физичких граница - закључио је Ченић. 

Прва реприза заказана је за 18. март у 20 часова.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана