Представа "Мали Агатон" најбоља на фестивалу у Бугојну

Срна
Foto: disteatar.com

БАЊАЛУКА - Позориште младих из Бањалуке "Дис" понијело је награду за најбољу представу у цјелини за представу "Мали Агатон" на 49. Театарском фестивалу БиХ "Федра", који је одржан у Бугојну.

"Ријеч је о авангардној бунт представи младог ауторског тима који је успио да савременом поставком и инспирисаном игром задиви публику и жири овог еминентног фестивала", саопштено је из Позоришта младих Бањалука.

Осим награде за представу, додијељена је и награда за најбољу режију која је припала Милану Богдановићу, студенту позоришне режије на београдском Факултету драмских умјетности, те награда за најбољег младог глумца Ивану Петрушинском за улогу Агатона.

У саопштењу је наведено да је представа "Мали Агатон" настајала на основу регионалног позива младима да пошаљу своје радове, размишљања и ставове о садашњости и одрастању - пристигло је 110 радова, а 30 је уврштено у ову представу, у којој глуме и Ђорђа Гргић и Срђан Ћирић.

"Представа 'Мали Агатон' наставља свој фестивалски живот наступом на Фестивалу фестивала у Требињу, који ће бити одржан у уторак, 27. јула, као најбоља представа из БиХ, те наступом на значајном Фестивалу 'Јувента фест' у Сарајеву 8. септембра", најавили су из "Дис" позоришта.

Аматерска позоришта из Бањалуке, Бугојна, Требиња, Високог, Лакташа и Живиница приказали су у Бугојну од уторка, 13. јула, до јуче своја овогодишња остварења и такмичили се на 49. Театарском фестивалу БиХ "Федра".

Ријеч је о најстаријем театарском фестивалу у БиХ, а први је, као Фестивал аматерских позоришта БиХ, одржан 1959. године.

На Фестивалу је до сада изведено 550 представа, учествовало је више од 10.500 позоришних радника из БиХ и окружења, а представе посјетило више од 160.000 гледалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана