Представа “Карлота Гризи - од Вижинаде до вјечности” однијела побједу на Фестивалу малих сцена и монодраме РС

Илијана Божић
Представа “Карлота Гризи - од Вижинаде до вјечности” однијела побједу на Фестивалу малих сцена и монодраме РС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Представа “Карлота Гризи - од Вижинаде до вјечности” у режији Љиљане Гвозденовић проглашена је за најбољу на 28. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме Републике Српске који је одржан у Источном Новом Сарајеву.

Ову одлуку донио је жири који су чинили глумица Лидија Вукићевић, редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Жири је у одлуци навео да се кроз представу прожимају теме љубави, слободе и умјетности, као и питања како сачувати самосталност и индивидуалност у односу на професију, публику и најближе особе.

- Оригинални и ефектни музички аранжмани ову представу стављају у контекст савременог мјузикла у класичном театру - наведено је у одлуци жирија.

У овој представи играју Анамарија Серда и Роналд Браус из Хрватске. Од пет монодрама одиграних на фестивалу посебно се издвојила “Милош Велики - књаз српски” рађена по тексту Милована Витезовића, у режији директора Српског позоришта у Мађарској Милана Руса, у којој је играо Александар Дунић.

- Дунићева снажна интерпретација Милоша Обреновића поуздан је подсјетник да су вјера, нада и идеали највећи покретачки мотиви који од појединаца стварају дивове једног народа и да је идеал слободе највећа вриједност за који су се наши преци борили и жртвовали у намјери и жељи да сви Срби живе у јакој и слободној држави - саопштио је жири.

Организација Фестивала малих сцена и монодраме, на приједлог стручног жирија, установила је специјалну награду “Скулптура камена суза”, која је додијељена монодрами “К'о камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана” по тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, у извођењу Љиљане Чекић.

Жири је у одлуци навео да овај комад жанровски припада документарној драми, а да је писан у исповједној форми која одсликава различите личности, мајку и кћерку, Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима када се суочавају са животним трагедијама.

- Глумица Љиљана Чекић вјешто и искрено приказује те тренутке сликајући снагу живота који увијек пронађе свој пут постојања, као и карактер жена снажних као тврди херцеговачки камен - објаснио је жири.

Награда публике је припала представи “Ја /о/ мени”, у режији Велимира Тече, а у којој играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.

Проглашењем побједника и уручењем награда у понедјељак навече је у Културном центру Источно Ново Сарајево завршен 28. Међународни фестивал малих сцена и монодраме Републике Српске, који је трајао од 7. децембра.

Публика је имала прилику да види пет позоришних представа и шест монодрама из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе РС, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Најбољи глумци

Према оцјени жирија, најбољи глумац фестивала је Стеван Вуковић за улогу Јеврема Прокића у представи “Народни посланик” рађеној по тексту Бранислава Нушића, а у извођењу Никшићког позоришта.

За најбољу глумицу жири је прогласио Тамару Крцуновић за улогу Маријане у представи “Сцене из брачног живота” Градског позоришта Градишка и РРД Београд, у режији Ане Томовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана