Представа “Изгубљени у Бруклину” десет година пред публиком Народног позоришта РС

Илијана Божић
Представа “Изгубљени у Бруклину” десет година пред публиком Народног позоришта РС

БАЊАЛУКА - Представа “Изгубљени у Бруклину”, импресивна прича о животу у туђини, имала је 65 извођења и 4.411 гледалаца за десет година откако је на репертоару Народног позоришта Републике Српске, а 11. децембра биће изведена 66. пут по реду, чиме ће бити обиљежен овај јубилеј.

Представа “Изгубљени у Бруклину” премијерно је изведена 3. децембра 2013. године на сцени “Петар Кочић” Народног позоришта РС. Премијера у Њујорку уприличена је 2014. године, као и приказивање у више градова у Америци. Драматизацију приповједака Џоа Молера урадили су Милан Гајић и Марио Ћулум. Владимир Ђорђевић и Жељко Еркић, који тумаче улоге у представи, потписују и адаптацију. Комад је режирао Владимир Ђорђевић.

Сам аутор је навео да је “први пут постављено на сцену” нешто што је написао. Наиме Милан Кнеселац је грађевински инжењер који од 1984. године живи у САД. Под псеудонимом Џо Молер написао је десетак књига, збирки приповједака, које говоре о животу наших људи у далеком свијету. Познат је и популаран писац у ширем кругу читалаца који живе у дијаспори.

Глумац и режисер Владимир Ђорђевић о десет успјешних година ове представе је казао да је комад “Изгубљени у Бруклину” настао драматизацијом више књига Џоа Молера коју су урадили Марио Ћулум и Милан Гајић.

- Почетна идеја била је да буде направљена представа која би била извођена у Њујорку за наше људе који живе тамо. Међутим тадашња управа Народног позоришта РС је видела потенцијал у представи те ју је поставила на редовни репертоар. Након извођења у Њујорку схватили смо да комад има сличан утицај на публику и код нас, тако да је ова прича постала универзална тема за све просторе на којима живе наши људи, јер се бави питањем одласка из места у којем смо рођени и жртвовања које тај одлазак носи са собом - рекао је Ђорђевић.

Нагласио је да су имали више од 60 извођења за ових десет година те се представа самим тим знатно развила и оживјела неке слојеве приче који у почетку нису били видљиви.

- Нама, као глумцима, причињава велико задовољство да је играмо и надамо се да ће опстати још десет година, јер је тема увек актуелна - навео је Ђорђевић.

Говорећи поводом десет година од премијере представе “Изгубљени у Бруклину” Жељко Еркић је нагласио да му овај комад много значи те да му је ово једна од најдражих представа.

- Самим тим што је толико дуго играмо, свако ново играње носи моје још јаче везивање с њом. Када буде дошао тренутак да она оде у историју, биће ми, знам унапријед, тешко због тога - испричао је Еркић.

Према његовим ријечима посебно радује чињеница да је сала пуна и након десет година.

- Има људи који су је погледали и по неколико пута. Једноставно речено, то је оно што глумац и највише жели, да има добру и дуговјечну представу која кореспондира са публиком, чија је тема актуелна, коју публика воли и за коју се тражи карта више - закључио је Еркић.

Представа ће бити одиграна на сцени “Петар Кочић” 11. децембра у 20.30 часова.

Гостовања

“Изгубљени у Бруклину” је осим извођења у Народном позоришту РС имала гостовања у Београду и у Бањалучком студентском позоришту те учешће на два фестивала, на којима су освојене награде. Ријеч је о наградама за најбољу представу на фестивалу 15. ИнтерДифест “Дани малих ствари” у Требињу, 2020. и награда Жељку Еркићу за најбољег глумца за улогу Џоа Молера на Међународном фестивалу малих сцена и монодраме Источно Ново Сарајево (2022).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана