Представа “Хркачи” Народног позоришта Српске отворила фестивал

Срна
Представа “Хркачи” Народног позоришта Српске отворила фестивал

БИЈЕЉИНА - Позоришни фестивал “Дани комедије” вечерас је у Бијељини отворила представа “Хркачи” Народног позоришта Републике Српске, а до краја марта биће приказане још четири представе позоришта из Србије и Републике Српске.

Представу “Хркачи” писао је и режирао Никола Пејаковић, редитељ Народног позоришта Републике Српске, а играју првакиња Народног позоришта Српске Николина Фригановић, Миљка Брђанин, Љубиша Савановић и Данило Керкез.

Савановић је на конференцији за новинаре уочи представе рекао да овај комад говори о периоду затварања у доба пандемије вируса корона кроз трагикомичну призму, те предвидио дуг позоришни живот “Хркачима”.

Глумци Народног позоришта Републике Српске који гостују на фестивалу комедије у Бијељини похвалили су рад најмлађег у Српској Градског позоришта “Семберија” и заложили се за отварање професионалних позоришта и у мањим срединама, оцјењујући да Српска има потенцијала за то.

Савановић је предложио да домаће позориште убудуће својом представом отвара “Дане комедије”, а као учесник свих досадашњих бијељинских позоришних фестивала комедије изрекао је низ похвала за њихову организацију и одличан одзив публике.

“Данас је изашла овогодишња селекција жСтеријиног позорјаж у Новом Саду - једног од највећих и најзначајнијих фестивала у региону, на којем ће се Народно позориште Републике Српске представити у такмичарском програму представом жГоспођицаж у режији Ђурђе Тешић”, најавио је он.

Савановић је за колегу Керкеза рекао да је у представи “Хркачи” направио бриљантну улогу и најавио га као будућност глумишта у Републици Српској и БиХ.

Керкез је навео да су током затварања због пандемије у друштву испливале различите људске болести, физичке и менталне, а он глуми полицајца који је, попут многих који тада нису знали како да реагују, отишао предалеко.

Игор Бешлић, директор Центра за културу “Семберија” који је 22 године организатор “Дана комедије”, најавио је пет фантастичних представа са изузетним глумцима из Србије и Републике Српске.

“Додијелићемо награде за најбољу представу, те најбољег глумца и глумицу. Предсједник жирија је редитељ Душко Тузланчић, а у жирију су и замјеник директора Центра за културу Јован Гајић и Соња Спивак, глумица и директор Народног театра у Пољској”, рекао је Бешлић.

Према његовим ријечима, позоришни фестивал прати и глумачка радионица за најмлађе Бијељинце.

На фестивалу ће бити одигране представе “Велики талас” позоришта “Ареус арт” из Врања, “Шта је собар видео” Агенције “Сцена” из Београда, “Шећер је ситан, осим кад је коцка” Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке и “Спортско срце” београдског “Звездара театра”.

Покровитељи “Дана комедије” су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Градска управа Бијељина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана