Представа Државног луткарског позоришта из Варне одушевила малишане на фестивалу у Бањалуци

Александра Глишић
Представа Државног луткарског позоришта из Варне одушевила малишане на фестивалу у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Све дугине боје засијале су јуче на сцени Дјечијег позоришта РС захваљујући представи "Циполинове авантуре" Државног луткарског позоришта из бугарског града Варне. Глумци овог театра наступили су четвртог дана Међународног фестивала позоришта за дјецу. Редитељка Бисерка Колевска, која је претходних година режирала бројне представе у Дјечијем позоришту РС, још једном је доказала умијеће да познате приче за дјецу на оригиналан начин претвори у сценске спектакле.   

Овог пута на сцени је оживјела омиљене ликове Ђанија Родарија, који су малишане одвели у лавиринт поред Замка. Живописне лутке радила је Свила Величкова, која је аутор и сценографије, а   музику потписује Нелко Коларов.

Улоге су повјерене Бојану Стојанову, Ивану Шумарову, Красимиру Добреву, Евгенији Василевој, Елици Данаиловој, Диани Стајковој, Емилији Петковој, Гергани Господиновој, Тањи Зековој, Марији Томовој и Борису Коеву.

Захваљујући глумачкој екипи најмлађа публика је упознала Циполина - Маленог Луку, али и Малу грофицу Вишњу. У веселој луткарској дружини су и Лорд Парадајз, Војвода Мандарина, Барон Наранџа и још низ јунака који заједно чине мозаик "Циполинове авантуре", која је први пут на позоришној сцени.

У оквиру фестивала јуче је на малој сцени Дјечијег позоришта РС одржана Луткарска радионица са популарним глумцем Зијахом Соколовићем.

На репертоару се нашла и представа "Прича о човјеку и његовој сјенци" Театра "Активни састојак" из Италије, која је изведена на великој сцени. Аутор и редитељ представе је Ђузепе Семераро, а музике Леоне Марко Бартоло. У представи играју Ђузепе Семераро, Дарио Кадеи и Леоне Марко Бартоло.

Динамика између човјека и црног несташног лика је једноставна, живахна и иронична прича о вјечној борби између добра и зла, живота и смрти, таме и свјетлости, љубави и мржње. Ово је представа без ријечи, за публику  од шест и више година, о привидној немогућности помирења тих вјечних супротности потпомогнута вражјим, креативним изумима музичара који обликује сцене ритмом, шумовима и звуковима.

 

СУТРА

 

ЈЕЖИЋ ЖОЖО

Позориште младих Нови Сад, Србија

(Дјечије позориште РС, велика сцена, 10 и 12 часова)

 

У ДАЛЕКОМ КРАЉЕВСТВУ, У ДАЛЕКОЈ ЗЕМЉИ

Умјетнички студио "Лутка" Москва, Русија

(Дјечије позориште РС, мала сцена, 11 часова)

 

ПЕТАР ПАН

Театар за дјецу и младе Скопље, Македонија

(Дјечије позориште РС, велика сцена, 17 часова)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана