"Балкански шпијун" у Бањалуци: Вјечити живот Илије Чворовића

Mиланка Митрић
Foto: Народно позориште Београд

БАЊАЛУКА - "Балкански шпијун" вјероватно је једно од најпознатијих дјела написаних на српском језику и један од најпознатијих филмова који имају култни статус.

Само дјело Душана Ковачевића деценијама је примјерак једног од најбољих драмских текстова, који је стална инспирација за нова сагледавања у театру, а једно од новијих је позоришна представа "Балкански шпијун" Народног позоришта Београд, коју је прве такмичарске вечери 23. Театар феста "Петар Кочић" имала прилику да види и публика у Народном позоришту Републике Српске.

Љубомир Бандовић игра Илију Чворовића и на сцени оживљава његову параноју, насталу из личних траума и околности, али и параноју цјелокупног друштва, на начин прилагођен садашњости, модернизован је, што додатно појачава актуелност овог комада у различитим временима и друштвеним уређењима. Параноја, чија жртва Чворовић постаје, живи раме уз раме с лудошћу, која осваја човјека, улази му у крв, вуче га себи и извлачи из њега незамисливе приче, које за собом повлаче хаос. Шпијунирање, у самом себи измишљена борба за државу коју воли као Соњу, кћерку јединицу, борба доброг човјека до посљедњег даха, губитак нити у свакодневном животу, и предавање себе својој параноји центар су ове драме, коју је режирала Татјана Мандић Ригонат.

- Овај је текст свевремен не због идеолошких, квази политичких или системских одређења. Вечан је, као што је и сваки Душков текст вечан, јер он читавог живота пише о том једном добронамерном човеку који покушава да споји два краја канапа који никако не могу да стигну један до другог. Оно што знам је да смо ми једну врсту једноумља, коју је носио "Информбиро" и то време, заменили другом врстом једноумља које влада сад. То је оно што Илија на крају представе саспе у лице свом подстанару: банке, корпорације, глобализација и остало. Он чак и каже, вама није одговарало да живимо као једнаки људи, а овај лицемерни свет тобоже пропагира неке једнакости. Овде немамо идеолошко једноумље него монетарно једноумље. Данас је успех императив, лепота је императив. Сви који нису стигли близу императива су скрајнути, први су на мети да буду за одстрел - рекао је глумац Љубомир Бандовић.

Он је додао да је Душан Ковачевић био на генералној проби и касније на премијери, те да је једна реченица коју је рекао одредила њихов пут.

- Он је рекао: " Ја не знам где престајем ја, а где почињете ви." Ми смо, дакле, задржали све оно што је ондашњи Илија, као тај добри човек који покушава да друштво учини бољим, који ће прво платити све рачуне а онда отићи да купи хлеб и тако даље. Успели смо да га одржимо живим и данас – додаје Бандовић.

У представи глуме Нела Михаиловић, Душанка Стојановић Глид, Катарина Марковић, Милутин Милошевић, Вања Милачић и други.

- Лепота овог комада је што параноју приказује као овај несретни вирус. Пред њим смо сви исто, нема богати, нема сиромашни, нема црни, нема бели. Нема геј, нема стрејт. Тако и ова параноја нема годиште, нема пол, нема идеологију. Она напада све и урушава оно што је ћелија – закључио је Бандовић.

Супругу Илије Чворовића, Даницу, игра Нела Михаиловић, која је истакла да је жртва у овој представи, због свега што се дешавало, у ствари породица.

- Чворовићи су синоним данашње породице, данашњег народа. То је оно у чему ми пливамо, сви преживљавамо - неки теже, неки мало лакше, али све је то преживљавање, није живот. То је покушај да преживимо све те утицаје са екрана и медија. Ту имамо интервенцију, према мом мишљењу веома узбудљиву редитељску интервенцију, коју је одиграла колегиница Вања Милачић. Не знам колико то публика зна, али текстови које она изговара – то су аутентични текстови. То су текстови изговарани на медијима и већину њих је изговорио наш председник. Ви кад слушате те текстове, они изгледају духовити, невероватни и немогући - пародични, а заправо су истинити. Параноја која се дешава свима је производ управо тога – казала је Михаиловићева.

Театар фест биће настављен вечерас, када ће од 20 часова бити изведена представа "Пуковник Птица", Градског позоришта Подгорица, у режији Марка Манојловића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана