Позориште “Бошко Буха” слави 70 година уз премијеру

ГС
Позориште “Бошко Буха” слави 70 година уз премијеру

БЕОГРАД - Позориште за дјецу “Бошко Буха” у Београду улази у нову сезону обиљежавањем 70 година постојања, као и премијером представе “Снежана и седам патуљака” на Дан позоришта 13. октобра.

Чувена бајка је овде исписана у верзији једног од наших највећих песника за дјецу Љубивоја Ршумовића, који је провео на мјесту управника “Бухе” 16 година, односно четири мандата.

Режија је повјерена Снежани Тришић, а осим ње, сарадници су и Љубица Петровић - сценограф, Милица Грбић Комазец - костимограф, Срђан Марковић - композитор - сценски говор.

У представи играју: Ненад Ненадовић, Андријана Оливерић, Милош Влалукин, Марта Богосављевић, Александар Кецман, Марко Павловић, Лука Грбић, Никола Штрбац, Реља Јанковић, Никола Воштинић, Теодор Винчић, Драган Петровић.

Како наводе из позоришта, управо је Ршумовић обилјежио овај јединствен театар за дјецу и омладину, током седам деценија, чији стихови говоре велику истину да је ово наше време бурно претерано.

Управа се нада да ће најмлађа публика уживати и у новој верзији приче о Снежани, која је омиљена јунакиња из детињства многих.

Нови комад није једина актуелност, већ у позоришту поводом великог јубилеја припремају Монографију, где ће бити испричане фактографске и веома личне приче из прошлости и садашњости “Бухе”.

Саговорници су многи редитељи или списатељи: Мирослав Беловић, Паоло Мађели, Дејан Мијач, а Ршумовић, Ивана Димић, Милан Караџић, Јагош Марковић, Татјана Мандић Ригонат, и управник Игор Бојовић написали су из свог угла размишљања о овом позоришту.

За сада нема промјена око селидбе театра на своју матичну позорницу код Трга републике, већ све наслове са Сцене за децу и Вечерње сцене наставиће да играју у Театру Вук - “Крчмарица Мирандолина” (22. септембра), “Аладин и чаробна лампа” (26. септембра) и “Поштени провалник” (28. септенбра), уз поштовање свих мјера заштите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана