Поучна музичка бајка за крај

Миланка Митрић
Поучна музичка бајка за крај

Бањалука - “Пећа и вук”, дивна и поучна музичка прича у режији Бисерке Колевске, рађена по симфонијској бајци Сергеја Прокофјева, затворила је 63. позоришну сезону у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Током ове сезоне, глумци Дјечијег позоришта РС су за највјернију и најмлађу публику одиграли 207 представа и на сцени поставили четири нове представе. Осим наведеног комада “Пећа и вук”, публика је имала прилику да погледа и “Доживљаје мачка Тоше”, у режији Александра Пејаковића, “Медвједића Тимотеја”, Јарослава Антоњука и “Јежеву кућицу” у режији Слободана Перишића.

Током протекле сезоне, Дјечије позориште је освојило бројне награде за представе “Одисеј, сан о повратку”, “Мачак у чизмама”, “Тужни принц” и “Медвједић Тимотеј”.

- Представа “Одисеј - Сан о повратку” Дјечијег позоришта РС одиграна је у такмичарском програму позоришног фестивала у Пожаревцу (“Виминацијум фест - Митови стари и нови”), а “Мачак у чизмама” је побједник 25. Међународног фестивала позоришта за дјецу у Суботици и 23. Сусрета позоришта лутака БиХ у Бугојну. Награда за најбољу режију припала је Тодору Валову, а за најбољу глуму и анимацију глумици Божани Бијелић - навели су из Дјечијег позоришта РС.

Комад “Тужни принц” Дјечијег позоришта РС учествовала је у такмичарском програму фестивала”Позориште Звездариште” у Београду, а “Медвједић Тимотеј” је на “Лут фесту” у Источном Сарајеву награђен за сценографију, костим и најлутковитију представу.

Наредна, 64. позоришна сезона започеће 6. септембра 2019. године премијером бајковите представе “Ноћ у Мерлиновом замку” режисерке Сандре Родић-Јанковић.

Што се осталих активности тиче, током ове сезоне организована је хуманитарна, културно-забавна манифестација “Сњешково”, остварена су бројна гостовања широм Српске, али и у Србији,  а Дјечије позориште је дио пројекта “Мала Бањалука, али и пројекта “Представљање архива Кинотеке РС у Бањалуци”, који ће бити настављен и у наредној сезони.

Фестивал

Дјечије позориште РС је организовало 17. Међународни фестивал позоришта за дјецу (у октобру прошле године), те угостило око 200 позоришних стваралаца из цијелог свијета.

У  такмичарском дијелу програма учествовало је тринаест театара из десет држава почевши од далеке Гватемале, преко Италије, Пољске, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Бугарске, Турске и Русије. У пратећем програму публици су се представила четири театра. На Фестивалу је изведено седамнаест различитих представа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана