Поетски театар "Гласови предграђа" први пут пред бијељинском публиком

Срна
Поетски театар "Гласови предграђа" први пут пред бијељинском публиком

БИЈЕЉИНА - Градско позориште "Семберија" одиграло је вечерас прву овогодишњу премијеру - поетски театар "Гласови предграђа", по мотиву и стиховима академика Љубомира Симовића.

Према ријечима глумца Михаила Максимовића, вечерашњи поетски театар је и јубилеј Позоришта које је на данашњи дан, 6. фебруара, извело прву представу "Комедија у развоју".

Максимовић је истакао да је ово четврта премијера, а вечерас је први пут презентована мала камерна сцена у бијељинском Центру за културу, на којој се са глумцима нашла публика.

"Интеракција са њима била је блиска, посебно због стихова који су у гледаоцима пробудили истину о сваком од ликова које су глумили њих четворо. То су људи са маргине, људи са проблемима, а ја не вјерујем да сваки гледалац нема бар један од проблема свакидашњице, чиме је та интеракција снажније и остварена", рекао је Максимовић.

Умјетнички руководилац, професор Миливоје Млађеновић сматра да изванредну лирску поезију Љубомира Симовића карактерише изразита драмска напетост и обрти у свега неколико строфа.

"И отуда је могуће и не само могуће, него је врло изазовно изградити поетски театар саткан од његових пјесама", рекао је Млађеновић, нагласивши да висок степен драматичности, те помјерање граница од лирског ка драми, стално преплитање драмског и лирског чине Љубомира Симовића аутентичним драмским пјесником модерног доба.

Представа је трајала 50 минута, наишла је добар одзив гледалаца и представља нешто сасвим другачије од онога што је публика досад овдје могла да види.

Сценска поставка и избор стихова дјело је професорице Валентине Видаковић, а у представи су играли Мирна Јовановић, Душан Ранковић, Иван Петровић и Михаило Максимовић, а учествовала је и виолисткиња Јелена Инђић.

Техничка подршка представи и бијељинском позоришту је Мирза Јунузовић, мајстор свјетла је Мирослав Делић, промо материјал Игор Кајмаковић, а за фото и видео задужен је Бојан Петричевић.

Поетски театар "Гласови предграђа" одржан је уз поштовање свих епидемиолошки мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана