Петровић: Награда "Зоранов брк" је путоказ ка горе

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Бијељински позоришни глумац Иван Петровић рекао је Срни да награда "Зоранов брк" за њега представља истовремено подсјетник да је на правом путу, али и опомену да "има још много да се иде узбрдо кривудавом козијом стазом до коначног циља".

"Награда је путоказ окренут ка горе", рекао је Петровић поводом добијања награде "Зоранов брк" за најбољег глумца вечери на 29. фестивалу "Дани Зорана Радмиловића" у Зајечару за улогу Панургија у представи "Комедија ометена у развоју" бијељинског Градског позоришта "Семберија".

Петровић је истакао да велики глумац Зоран Радмиловић није ишао већ утртим путевима него је улагао знање и стваралачку моћ да пронађе нове, а ако их нема да их измашта.

"Управо из ових разлога ова награда жЗоранов бркж има за мене, а и за наше позориште, симболичку вриједност јер је управо на том принципу жНе признајемо немогућеж наше позориште и настало", рекао је Петровић, који је и директор овог најмлађег позоришта у Републици Српској.

Петровић је рекао да је ово био први званични фестивал на коме је учествовало бијељинско позориште.

"Ми смо једно од најмлађих позоришта у БиХ, основани смо прошле године и ова представа је била наша прва премијера", рекао је Петровић.

Он је подсјетио да је и 2010. године играо на том фестивалу гдје је студенте са дипломском представом довела менторка, професорица Љиљана Благојевић.

"Интересантно је да је тада у жирију био наш садашњи умјетнички руководилац Миливоје Млађеновић, писац ове комедије, и баш на том фестивалу изложено је јавно читање ''Скандалозне комедије'', текста према којем смо ми радили ову представу. Послије десет година поново смо у Зајечару. Имали смо срећу да играмо на великом фестивалу са великим позориштима. Ово је велика ствар за наше позориште и напредак културе у Семберији, Бијељини и Републици Српској", рекао је Петровић.

Он је најавио још већа залагања свих окупљених око Градског позоришта да у свакој новој сезони овај театар буде бар за корак даље него у претходној.

"Комедија ометена у развоју" Миливоја Млађеновића у режији Душана Тузланчића одиграна је посљедње такмичарске вечери главног фестивалског програма у четвртак, 22. октобра, у Зајечару.

Одлуком стручног жирија у саставу Мирослав Радоњић, Енвер Петровци и Душко Љуштина, "Зоранов брк" припао је Ивану Петровићу за улогу Панургија.

За девет дана, колико је трајао фестивал, одиграно је 15 представа, а између осталих наступили су Југословенско драмско позориште, Атеље 212, Српско народно позориште Нови Сад, Београдско драмско позориште...

Бијељинско позориште је, након прве представе "Комедија ометена у развоју", до сада извело и представу "Голубија времена", а до краја године биће још двије премијере.

Бијељина је протеклих година имала двије глумачке академије, а сада има једну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана