Отворен Међународни фестивал позоришта “Златна вила”

Срна
Отворен Међународни фестивал позоришта “Златна вила”

Приједор - Наступом приједорског Српског пјевачког културног друштва “Вила” под диригентском палицом Аљоше Новаковића вечерас је у Приједору отворен Међународни фестивал позоришта “Златна вила”.

“Подизањем завјесе на позорници нашег позоришта омогућићемо играње безброј улога у будућности овог фестивала”, рекао је отварајући фестивал градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Он је подсјетио да Позориште Приједор дјелује без прекида од 1953. године, са четири до осам премијера по сезони и да је још од аматерских почетака град улагао у своје позориште, а да данас оно има професионални статус са потпуним финансирањем из градског буџета које омогућава редовна примања запосленима и несметану продукцију.

“Велико је задовољство да данас, у обновљеној згради позоришта, дочекамо седам позоришних ансамбала са простора бивше Југославије. Срећни смо и због чињенице да смо својим суграђанима, редовним посјетиоцима овог храма богиње Талије, омогућили седмодневно уживање у чарима драмске умјетности”, нагласио је Ђаковић.

Он је додао да је посљедњих година град уложио знатна средства у доградњу позоришне зграде и набавку нове расвјетне и тонске технике, те да је град финансирао и организацију овог фестивала.

“Градске културне манифестације које традиционално организујемо, израсле су на темељима који су постављени прије више од стотину година”, истакао је Ђаковић.

Он је споменуо најпознатије манифестације попут “Приједор - град мурала”, Фестивал музике и цртежа, Међународни конкурс радова на папиру, Ликовна колонија “Сретен Стојановић”, Књижевни сусрети на Козари и Међународни фестивал хорова “Златна вила”.

Сатирично казалиште “Керемпух” из Загреба вечерас игра представу Оливера Фрљића “Шест лица тражи аутора” по тексту Луиђија Пирандела, након које ће услиједити округли сто о овом комаду.

Сутра ће Босанско народно позориште Зеница играти представу “Равна плоча” по тексту Драгана Комадине и у режији Лејле Каикчије, а у суботу Народно позориште Републике Српске Бањалука представу “Наши дани” по тексту Жељка Стјепановића и у режији Југа Радивојевића.

Такмичарска конкуренција наставља се у понедјељак, 22. априла, представом “Чувари твог поштења” Градског позоришта Подгорица по тексту и у режији Бориса Лијашевића, а завршава се дан касније представом “Осама - касаба у Њујорку” Звездара театра из Београда по тексту Владимира Кецмановића и у режији Дарка Бајића.

Изван такмичарске конкуренције Народно позориште у Београду и Народно позориште Сомбор ревијално ће у недјељу, 21. априла, играти своју копродукцију “Френки и Џони” по тексту Теренса Мек Нелија и у режији Тее Пухарић, док ће Градско позориште “Јазавац” из Бањалуке у част награђених у сриједу, 24. априла, играти представу “Брачни пар(астос)” по тексту Мата Морила и у режији Ђурђе Тешић.

Жири у саставу Иван Обренов, Предраг Бјелошевић и Гордана Гаџић додијелиће награде за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу, најбољу сценографију, најбољу костимографију, најбољу ауторску музику и најбољег младог глумца и глумицу.

Жири може додијелити и специјалне награде за дизајн звука, споредне улоге, глумачке минијатуре и друго.

Организатор фестивала је Позориште Приједор, генерални покровитељ град Приједор, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Спонзор награде за најбољу представу Творница кекса “Мира” из Приједора, а спонзор награде публике компанија “Арселор Митал Приједор”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана