Отворен 13. музички и филмски фестивал “Кустендорф”

Срна
Отворен 13. музички и филмски фестивал “Кустендорф”

МОКРА ГОРА - На Мећавнику, на Мокрој Гори, вечерас је свечано отворен 13. Међународни филмски и музички фестивал “Кустендорф”, који је окупио великане савременог ауторског филма и младе филмске ствараоце.

Необичним перформансом на отварању Фестивала, симболично је офарбана црна мачка у бијело.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је, отварајући Фестивал да су, према легенди, гуске спасиле Рим, а да је могуће да ће Кустурицин филм “Црна мачка, бели мачор” спасити свјетски филм.

Он је напоменуо да је у роману Клифорда Симака “Град” цивилизација нестала, а пси сједе око ватре и причају, слушају легенде о човјечанству које је нестало због грамзивости и искључивости.

Вукосављевић додаје да је друштво у роману Јевгенија Змјатина “Ми” израсло у један облик у којем су људи научили да вјерују да срећа и слобода не могу да иду заједно.

“Из оба романа можемо да извучемо поруке. Ако смо данас друштво корпоративне среће, потрошачке среће, да ли смо слободни људи и да ли ћемо дозволити да ово друштво нестане и да о њему причају пси око ватре? Избор је на нама”, нагласио је Вукосављевић.

Он је навео да посљедњих 13 година фестивал “Кустедорф” снагом своје инспирације обасјава цијели свијет.

“И ако једнога дана неки будући Хамлет на страницама историје препозна нешто у томе питаће се жЧија је ово идеја била?ж То је идеја Емира Кустурице и свих оних гостију из целог света који су га богатили својим талентом. Не знамо да ли ће филм спасити свет, али остаје нам да верујемо да хоће, и филм и уметност уопште. Са жељом да светло са Мећавник обасја будућност целог света, проглашавам овај Фестивал отвореним”, рекао је Вукосављевић.

Оснивач Фестивала Емир Кустурица рекао је да ауторски филм постаје полако својство “Кустендорфа”.

Он је указао да се данас у српским биоскопима, нажалост, не приказују ауторски филмови, те да се дешава да један човјек откупи све филмове и продаје их фестивалима.

“Да ли ће се исто што у Србији десити и у свијету, не знам. Знамо да постоји хиљаду начина да се изразимо и публика која гледа све на жЈутјубуж. Између жНетфликсаж, жЈутјубаж, серија, ауторски филм ће опстати у форми опере. Зато предлажем да данас видимо пет кратких филмова”, рекао је Кустурица.

Приказано је неколико кратких филмова на основу којих је Кустурица анализирао прошлост, садашњост и будућност филма.

Награду за животно дјело Кустурица је уручио легенди југословенског филма, режисеру и сценаристи Пуриши Ђорђевићу.

Додјељујући награду, Кустурица је рекао да је од свог професора историје филма чуо први пут да постоји један режисер у Србији чији језик потпуно испада из свих шаблона свјетског филма.

“Тачно је ово што је Марсен Манте рекао, да кад смо научили како се прича, ми смо научили једну ствар, да је најважније да пратимо људску судбину и да се то није мијењало од античког доба. Мијењала се форма и, што би рекао Петер Хандке, форма је све. Зато нам је Пуриша све! Кад будеш навршавао стоту, надам се да ћеш имати још три-четири филма. А, један је довољан”, рекао је Кустурица је Ђорђевићу.

Ђорђевић је захвалио за награду и истакао да га сви питају зашто је жив и има 95 година.

“Рећи ћу вам зашто. Ја сам сељачког порекла и никад нисам јео воће”, додао је Ђорђевић.

Након свечаног отварања, приказан је филм “Невидљиви живот”, аутора Карима Ајнуза.

На Тргу код цркве биће организован дочек православне Нове године, а свираће руска џипси-фолк-рок група “Хетерси”.

Такмичарски програм 13. Међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф” састоји се од 21 филма домаћих и страних аутора, а међународни жири чине италијански редитељ, писац и продуцент Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев.

Награду “Вилко Филач” за најбољу фотографију, додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

Гости фестивала су редитељи Карим Ајнуз, Надав Лапид, Џони Ма, Амжад Абу Алала, Мехди Барсаоуи и Тијаго Гведес, чији филмови ће бити представљени у оквиру програма “Савремене тенденције”, затим италијански глумац Ецио Гређо, француски редитељ Дејвид Елхофен и глумац Милош Биковић.

Програмска цјелина “Нови аутори” представиће Милену Грујић из Србије са филмом “А.С. /25/”, Мигела Анхела Моулета из Перуа са филмом “Сви смо ми морнари”, као и Ивана Марковића и Вуа Линфенга са филмом “Од сутра почињем да…”.

У оквиру пратећег програма “Кустендорф представља” биће представљен филм редитељке Иване Младеновић “Ивана Грозна”.

Током фестивала, у Андрићграду ће бити постављен избор радова из Куће легата под називом “Модерна”.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће препознатљиви ноћни живот “Кустендорфа”.

Гости “Кустендорфа” уживаће у наступима руске поп-фолк-рок групе “Хетерс”, састава из Сјеверне Македоније “Џамбо Агушеви оркестар”, затим француско-румунско-пољског састава “Клик хир”, као и два бенда из Србије, “Дејан Петровић биг бенд” и “Лав хантерс”.

Фестивал ће бити завршен у суботу, 18. јануара, додјелом награда - “Златно”, “Сребрно” и “Бронзано јаје”.

“Кустендорф” се одржава у организацији продукцијске куће “Раста интернешнел” и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и ТНСО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана