Одгођен 21. “Лут фест” за септембар

Срна
Одгођен 21. “Лут фест” за септембар

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Организациони одбор Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” одлучио је данас да због епидемије вируса корона одгоди одржавање ове манифестације за период од 21. до 25 септембра у Источном Сарајеву.

Одлука је донесена на телефонској сједници, уз пуно уважавање новонастале ситуације и у складу са мјерама о обустављању јавних скупова које су донијели надлежни органи Републике Српске, а с циљем сузбијања даљег ширења заразе, саопштио је “Форум театар” из Источног Сарајева, организатор манифестације.

У саопштењу је наведено да би 21. “Лут фест”, умјесто у раније планираном термину од 11. до 15. маја, требало да буде одржан од 21. до 25. септембра под мотом “Луткарство за 21. вијек”.

“Мото фестивала велича луткарство, значај луткарске умјетности у овом вијеку. Све ове године, наша луткарска чаролија у Источном Сарајеву обиљежила је исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности. Фестивал је кроз луткарска остварења учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности”, истакла је продецент “Лут феста” Александра Митрић Штифанић.

Она је нагласила да дјеца имају право на своје позориште и умјетност, као и да се за луткарство треба борити јер је у луткама свијет маште и дио неиспитане дјечје душе. Директор и селектор Фестивала Витомир Митрић рекао је Срни да помоћу лутака треба вратити дјеци ненадокнадив извор естетског уживања и емоционалне и моралне подршке.

“Емоционалну напетост коју дјеца осјећају и живе у тешким временима, треба заокупити маштом и схватањем вриједности онога што називамо праведношћу, вјерношћу, љубављу и храброшћу, не као резултат задате лекције, већ као откриће”, истакао је Митрић.

На овогодишњем фестивалу учествоваће 15 позоришта из Републике Српске, Србије, Федерације БиХ, Шпаније, Бугарске, Тајвана, Естоније, Словеније, Русије.

У такмичарском и пратећем програму фестивала биће организовано 35 програма: представе такмичарског и пратећег програма фестивала, програми на тргу, креативне луткарске радионице, изложба лутака, мастерклас предавања и промоције издања из области луткарства. “Лут фест” је фестивал који својим концептом и програмом представља праву умјетничку атракцију за публику свих узраста, која је допринијела да је Источно Сарајево постало важна одредница на мапи свјетског луткарства, подсјећају организатори ове јединствене културно-умјетничке манифестације.

Они наглашавају да се “чари и магија овог фестивала дуго памте, јер су луткарске представе првенствено визуелна умјетност, чији чаробни доживљаји из дјетињства остају дубоко у подсвјести за цијели живот, при чему посебно важним наглашавају значај и допринос фестивала у развоју луткарства и луткарске умјетности не само у Републици Српској, него и у региону и у цијелом свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана