Нови поглед ликова из бајки на добро и зло

Миланка Митрић
Нови поглед ликова из бајки на добро и зло

Бањалука - Сви одрастају уз неке бајке и ликове који су оличење добра или зла. Све приче носе неке чудесне и страшне свјетове, али и поуке за дјецу.

Добри ликови увијек треба да буду нека врста узора, а они који су на другој страни, који су носиоци негативних карактеристика, бивају углавном симболи свега онога што није добро.

Ликове из неколико бајки на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске оживјеће глумци овог театра и представом “Ноћ у Мерлиновом замку” приказати их на мало другачији начин. Водећи се основним мотивима бајки, представа ће приказати да није све увијек једнолично, те да сваки лик у себи носи и једно и друго.

“Ноћ у Мерлиновом замку” премијерно ће бити приказана у петак у 19 часова и озваничиће почетак 64. сезоне Дјечијег позоришта РС. 

- Ова представа има два циља која желимо да постигнемо. Први је, да без обзира на то што ово јесте омега генерација деце, то је публика на коју ми рачунамо. Они имају страх од вештице и од других имагинарних бића која постоје у бајкама. Ми желимо да они виде ту вештицу, али из једног другог угла и да кад изађу из наше сале буду срећни, расположени, и да разбијемо страх који код њих постоји - рекла је ауторка и режисерка представе Сандра Родић-Јанковић. 

- Такође, важно је да деци понудимо једно другачије читање бајки, да разбијемо догме које постоје, да не постоје априорно добри и зли јунаци, није све црно и бело. Добри јунаци су увек мало тражили невољу у коју су потом и упали, а онда, када су дозвали своје васпитање, доброту или неке ликове попут родитеља да им помогну, онда се на крају прича завршавала срећним крајем - додала је Родић-Јанковић. 

Како је нагласила, важно је да дјеца која погледају представу погледају све из другачијег угла и да размисле о бајкама које већ познају.

- У времену када верујемо да је у бајковитом свету деци већ све испричано, можда ипак можемо да понудимо један нови поглед на општеприхваћено мишљење о добру и злу које у њему влада и да, уместо да неоспорно верујемо да је за све невоље у бајкама крива вештица, покушамо да се кроз духовиту дозу критике осврнемо на непромишљености наших јунака. Бајке не треба да схватимо само као забаву за малишане, јер оне имају озбиљну и чак помало опасну вредност у одрастању. Свака од њих има своју вештицу или неко друго чудовиште које у маленим главама производе буру емоција - навела је о представи Родић-Јанковић.

Она је већ раније режирала истоимени комад у Малом позоришту “Душко Радовић” у Београду. 

Глумица Александра Спасојевић, која тумачи лик једне од вјештица, навела је да је овај комад другачији од осталих, прије свега по концепту. 

- Много бајки смо ставили у једну. Навикли смо, као и дјеца кад им читају бајке, да увијек постоји добро и лоше, и да добро увијек побиједи. Овдје је то приказано на другачији начин, из друге перспективе, да није баш све добро увијек и добро, те да није све лоше оно лоше - навела је Спасојевићева.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић-Маринковић рекла је да је септембар за дјецу важан као вријеме кад почиње нова школска година, те да је на исти начин септембар важан као вријеме новог почетка у Дјечијем позоришту. 

- Важно је на прави начин почети сезону и одговорити оним потребама које овај национални театар има у контексту друштвене одговорности и онога што би дјеца, која јесу у првом плану, морала да буду и у многим другим врстама дјеловања у РС, а не само у Дјечијем позоришту. Морамо сви радити много другачије, занимљивије и ангажованије - казала је Лабовић-Маринковић и нагласила да је посебно за ову представу и то што има нешто другачију програмску књижицу. 

Наиме, програмска књижица, осим што нуди основне информације о представи, најмлађима нуди и бојанку у којој су исцртани ликови из бајки. 

- То је један лаган додатак, да би дјеца имала ту интеракцију која ће трајати и послије представе, да би поново дошла. Од почетка ове сезоне почињу неке нове линије комуникације са дјецом и зато је “Ноћ у Мерлиновом замку” добар почетак - додала је Лабовић-Маринковић. 

Прва реприза представе заказана је за суботу у 18 часова.
 

Улоге

Мерлин - Душко Мазалица
Вјештица - Александра Спасојевић
Мими вјештица, бранилац - Свјетлана Андрић
Тужилац - Жељко Милићевић
Мала сирена, Успавана љепотица 1, Круелин помоћник - Ана Анђелић
Звијер, Принц, Дух - Драган Вучић
Круела, Марица, Успавана љепотица 2 - Зорана Шуман
Приповједач, Добра вила - Снежана Милидраг

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана