Никола Пејаковић о раду на новој представи: Три прасета огледало хаотичног времена

Александра Маџар
Никола Пејаковић о раду на новој представи: Три прасета огледало хаотичног времена

Бањалука - Дјеца су чиста бића и самим тим одговорност свих нас у процесу рада је већа. Али, професионално гледано, исто је. Исти притисак.

Овим ријечима за наш лист, цијењени умјетник Никола Коља Пејаковић описује са каквим осјећајем је први пут у својој редитељској каријери постављао на сцену комад за дјецу "Три прасета (Небождер) на сцену Дјечијег позоришта Републике Српске.

Познато је да Пејаковић, на позоришној сцени, нема промашаја, а његов начин на који прича причу, увијек гађа у најјосјетљивије дијелове људског бића, па се гледајући комаде у његовој режији или од срца смијемо или плачемо. Ипак, оно најбитније, када престану смијех и сузе је то да из њих и учимо. Пејаковић се на најбољи начин потруди да у сваком комаду упознамо и дио њега. Премијера овог његовог ауторског пројекта, која ће се десити  у сриједу, 18. новембра, у 19 часова се са нестрпљењем ишчекује.

Редитељ истиче да су у свима добро позната "Три прасета" односи међу ликовима сурови и заоштрени по моделу овог, како каже, нашег, хаотичног и суровог времена.

- Причам оно што видим и осјећам - додаје Пејаковић.

Оне које дођу на премијеру, прича Пејаковић, очекује једна раван приче за дјецу и раван, логика и заплет, за родитеље.

- Свако ће да прати оно што му је занимљиво. У ствари, то је представа за оне који долазе у Дјечије позориште, родитеље и дјецу. Не вјерујем да је могуће направити нешто само за дјецу, а да родитељима није занимљиво, да им је досадно, то онда није позориште, позориште мора да буди, раздрмава и субверзивно дјелује на све - нагласио је он.

Нова представа, окарактерисана као модерна бајка, биће специфична и по томе што је ово први пут у посљедње двије деценије да ће се на сцени Дјечијег позоришта РС појавити само мушки ликови. На питање да ли су глумци оправдали његова очекивања и да ли је акценат ставио на глумачки игру,  Коља кратко одговара, јесу и јесам. У представи играју Ђорђе Јанковић, Жељко Милићевић, Драган Бањац, Александар Бланић и Саша Терзић.

-  Било је то моје упознавање са ансамблом и њихово са мном, и надам се да ће бити прилике да опет радимо - каже Пејаковић.

Дјеца 21. вијека

На тему о којој се често полемише и траже неки магични трикови, како сачувати оно дјечије у дјеци која одрастају у  савременом добу, гдје су, како већина каже, савремене технологије замијениле исконске животне вриједности, Пејаковић  објашњава да се и сам, као родитељ, пита  сваки дан, како спасити дијете од зла.

- И само један одговор имам - нека га Бог чува. Превише је зла и лудила на цести да би га људском снагом и разумом могли сачувати; ми смо немоћни. Немоћни, понављам - закључио је Коља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана