“Није човјек ко не умре” Позоришта Приједор побједничка представа Међународног фестивала глумца “Заплет”

Илијана Божић
“Није човјек ко не умре” Позоришта Приједор побједничка представа Међународног фестивала глумца “Заплет”

БАЊАЛУКА - Представа “Није човјек ко не умре”, у режији Марка Мисираче, коју изводи Позориште Приједор однијела је побједу на Међународном фестивалу глумца “Заплет 12” који се одржао под слоганом “Нова нормалност”.

Фестивал је одржан у Градском позоришту “Јазавац” у септембру и  октобру, а у такмичарском дијелу програма учествовали су “Алттеатар” из Сарајева, Београдско драмско позориште,  Театар “EXIT” из Загреба, Народно позориште Мостар, те Позориште Приједор.

Иако је било планирано да одлука жирија буде објављена на посљедњој вечери фестивала кад је премијерно требало да буде изведена представа “Скупштина” Градског позоришта “Јазавац”,  организатори су одлучили да резултати о најбољима буду објављени раније, јер термин премијере зависи од епидемиолошке ситуације.

Стручни жири Међународног фестивала глумца “Заплет 12” чинили су Наташа Иванчевић, Божана Бијелић и Петар Билбија.

Према њиховим ријечима представа “Није човјек ко не умре” вјешто је стилизована метафизичка и општељудска драма.

- Без сувишне интелектуализације она на један природан и лак поетски приступ разиграва кроз ликове суштинске друштвене проблеме, смртно актуелне и озбиљне, а које нам ансамбл Позоришта Приједор лежерно кроз драмске ситуације пласира као плес психе. Изгледа да када смо присиљени једни на друге, тада није човјек ко не умре од рата, короне или бесмисла - саопштио је жири.

Ријеч је о трагикомедији која прати приче  људи заробљених у болници, која је метафора кавеза у људима и кавеза који живот ствара око људи.

Глумац Дражен Павловић добио је признање за најбољег глумца и то за улогу  у представи “Идентитлук”, коју изводи ХНК Мостар, Народно позориште Мостар и Студио за изведбене умјетности.

- Суптилним, минималистичким и ненаметљивим глумачким средствима, глумац нам је представио лик малог, трагичног човјека - образложио је жири.

За величанствено одиграну улогу домаћице у представи “Прах” Гордана Бобан је награђена признањем за најбољу глумицу на “Заплету 12”. Ријеч је о представи коју изводи “Алттеатар” из Сарајева.

- Својим раскошним спектром средстава нарочито у моментима преузимања драмске радње успјешно је водила лик скромне домаћице из предграђа која се свакодневно труди да одржи породицу на окупу. Играјући улогу дозвољава себи и еуфорична маштања која је коначно доводе до схватања истинске љубави - навео је жири.

Награду за најбољу младу глумицу добила је Јана Милосављевић за улогу у представи “Фине мртве д(ј)евојке” у извођењу Београдског драмског позоришта.

Жири је истакао да је чистом, јасном и увјерљивом игром глумица публици представила слику једног члана изопаченог друштва без моралних и људских вриједности.

Према одлуци жирија најбољи млади глумци су  Никола Недић и Марио Јовев, који глуме у представи “Кабаре - Концерт за жлице и гитару”.

- Храброст два млада глумца да се кроз игру, музику, пјесму, наизглед лаким средствима, али заиста једном од најтежих позоришних форми-кабареом, изразе и покажу свој бунт, свакако заслужује награду - објаснио је жири и додао да је императив у њиховој поставци јe партнерска игра, која је најважнији елемент глумачке умјетности.

Гости

У дијелу фестивала “Заплет 12 Интро”  ван такмичарске конкуренције наступили су Радослав Рале Миленковић са монодрамом “Наши дани” која је насмијавајући публику наводила на дубока промишљања и Зијах Соколовић чији је кабаре “Међуигре 0-24” одушевио гледаоце.

Публика је, такође, имала прилику да ужива у разговору са глумцем Гораном Богданом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана