“Није човјек ко не умре” отвара 67. сезону Позоришта Приједор

Снежана Тасић
“Није човјек ко не умре” отвара 67. сезону Позоришта Приједор
“Није човјек ко не умре” отвара 67. сезону Позоришта Приједор

Приједор - Представа “Није човјек ко не умре” је трагикомедија о групи људи који се налазе заточени у једној болници. У том комаду је једна врло условна метафора о заточености, о немогућности излаза из једног круга и о начину на који људи испуњавају вријеме, како се играју да би “сажвакали” сурову реалност.

Рекао је ово режисер Марко Мисирача о новој представи која ће отворити 67. сезону у Позоришту Приједор. 

Истоимена представа први пут је одиграна у Приједору 1992. године, а у комаду ће играти глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић те глумци Позоришта Приједор Мирела Предојевић, Деан Батоз, Желимир Ривић и Синиша Вучићевић, за које редитељ Мирко Мисирача вјерује да ће одрадити сјајне улоге јер је ово, како каже, глумачка представа.

Да ће ово бити вољена представа у Приједору вјерује и глумац Александар Стојковић, који је већ имао прилику да игра ову улогу, али у другој режији.

- Важно је да ће се та представа разликовати од оне коју смо радили у Бањалуци, али неће одступити битно од те драматуршке вертикале која је у комаду написана. Тај комад је мало и зачудан кад га читате. Када сам први пут гледао ову представу, ништа нисам разумио, али су ми глумачке креације биле јако занимљиве, све док се нисмо ухватили у коштац са том врстом драматургије - рекао је Стојковић.

Приједорски глумци су са великим задовољством прихватили улоге које су им понуђене. Батоз, Предојевићева и Ривић кажу да на пробама влада пријатна атмосфера, те се надају да ће представа бити прихваћена у Приједору.

- Ови глумачки задаци које имамо пред собом су занимљиви из разлога што је истраживачки рад, то су ликови који имају тачне дијагнозе, шећер и морамо се тога придржавати и то је оно што глумца привлачи у раду, вјерујем да ћемо направити добру представу - рекао је Батоз.

Глумица Мирела Предојевић рекла је да текст ове представе има много тога да каже и понуди.

- На појединим моментима, када знам све о чему се ради, засузе ми очи, тиче ме се то, јако ми је битно и мислим да то није битно само за глумца, већ и за редитеља, а самим тим и за публику - навела је Предојевићева.

Премијера представе “Није човјек ко не умре” очекује се почетком октобра, а глумац Желимир Ривић је истакао да ће је сигурно играти са радошћу сваки пут.

- Са радошћу ћемо играти и надам се да ће се публика враћати са радошћу да погледа, не једном, него два-три и више пута ову исту представу - истакао је Ривић.

 

Сомбор

Ансамбл Позоришта Приједор недавно је одиграо представу “Колубарска битка” у Сомбору, у оквиру манифестације “Дани Српске у Србији”.

- Сви овдје присутни глумци су дио ансамбла те представе. Одиграли су јако, јако добро. Имали смо изузетан пријем код сомборске публике, која зна позориште и има заиста у овом тренутку одлично позориште и одличну публику - рекао је директор Зоран Барош.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана