“Није човјек ко не умре” отвара 67. сезону Позоришта Приједор

Снежана Тасић
“Није човјек ко не умре” отвара 67. сезону Позоришта Приједор

Приједор - Представа “Није човјек ко не умре” је трагикомедија о групи људи који се налазе заточени у једној болници. У том комаду је једна врло условна метафора о заточености, о немогућности излаза из једног круга и о начину на који људи испуњавају вријеме, како се играју да би “сажвакали” сурову реалност.

Рекао је ово режисер Марко Мисирача о новој представи која ће отворити 67. сезону у Позоришту Приједор. 

Истоимена представа први пут је одиграна у Приједору 1992. године, а у комаду ће играти глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић те глумци Позоришта Приједор Мирела Предојевић, Деан Батоз, Желимир Ривић и Синиша Вучићевић, за које редитељ Мирко Мисирача вјерује да ће одрадити сјајне улоге јер је ово, како каже, глумачка представа.

Да ће ово бити вољена представа у Приједору вјерује и глумац Александар Стојковић, који је већ имао прилику да игра ову улогу, али у другој режији.

- Важно је да ће се та представа разликовати од оне коју смо радили у Бањалуци, али неће одступити битно од те драматуршке вертикале која је у комаду написана. Тај комад је мало и зачудан кад га читате. Када сам први пут гледао ову представу, ништа нисам разумио, али су ми глумачке креације биле јако занимљиве, све док се нисмо ухватили у коштац са том врстом драматургије - рекао је Стојковић.

Приједорски глумци су са великим задовољством прихватили улоге које су им понуђене. Батоз, Предојевићева и Ривић кажу да на пробама влада пријатна атмосфера, те се надају да ће представа бити прихваћена у Приједору.

- Ови глумачки задаци које имамо пред собом су занимљиви из разлога што је истраживачки рад, то су ликови који имају тачне дијагнозе, шећер и морамо се тога придржавати и то је оно што глумца привлачи у раду, вјерујем да ћемо направити добру представу - рекао је Батоз.

Глумица Мирела Предојевић рекла је да текст ове представе има много тога да каже и понуди.

- На појединим моментима, када знам све о чему се ради, засузе ми очи, тиче ме се то, јако ми је битно и мислим да то није битно само за глумца, већ и за редитеља, а самим тим и за публику - навела је Предојевићева.

Премијера представе “Није човјек ко не умре” очекује се почетком октобра, а глумац Желимир Ривић је истакао да ће је сигурно играти са радошћу сваки пут.

- Са радошћу ћемо играти и надам се да ће се публика враћати са радошћу да погледа, не једном, него два-три и више пута ову исту представу - истакао је Ривић.

 

Сомбор

Ансамбл Позоришта Приједор недавно је одиграо представу “Колубарска битка” у Сомбору, у оквиру манифестације “Дани Српске у Србији”.

- Сви овдје присутни глумци су дио ансамбла те представе. Одиграли су јако, јако добро. Имали смо изузетан пријем код сомборске публике, која зна позориште и има заиста у овом тренутку одлично позориште и одличну публику - рекао је директор Зоран Барош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана