“Немам гдје да се вратим” на позоришном фестивалу у Требињу

Ратомир Мијановић
“Немам гдје да се вратим” на позоришном фестивалу у Требињу

Требиње - Занимљива представа и приступ актуелној теми, која погађа све балканске земље, нарочито на мигрантској рути. Једна од првих земаља на удару је и Сјеверна Македонија.

 

Интересантно је да је таква тема занимала младе људе из Сјеверне Македоније. Позабавили су се судбинама и психологијама људи који не припадају њиховом поднебљу. Представа траје тачно колико може да се издржи, да порука пређе рампу и да заживи.

Рекао је ово режисер, историчар филма и драматург Божидар Зечевић о представи “Немам каде да се вратам” (Немам гдје да се вратим), која је одиграна друге вечери 62. Фестивала фестивала у Културном центру у Требињу.

Комад настао по тексту Милоша Андоновског, а у режији Денија Стојанова својеврсна је горка прича македонске омладине, која је на сцени оживјела потресне животне драме миграната из Сирије, који је награђен гран пријем на овогодишњем, 60. Драмском аматерском фестивалу у Кочанима.

Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је Христини Мирчевској, за улогу Седеф.

- Гран при награда била је наша улазница за требињски фестивал, тако да нам то признање много значи из више разлога. Радује нас што је представу до сада гледало преко хиљаду људи и што смо је могли представити вама у Требињу. Сви су увијек били задовољни и са добрим утисцима - рекла је Мирчевска.

Оно што је посебно занимљиво за овогодишње издање Фестивала фестивала је што су у оквиру фестивала у Дучићевој улици, изведбама глумаца Театра “Тотал” из Високог, започели музички и сценски перформанси, који ће се одвијати на требињским улицама и трговима у наредним данима, у оквиру пратећег програма. Цјелокупан пројекат је, како каже режисер и организатор овог програма Владимир Путник, осмишљен прије неколико година, када су, осим глумаца, наступали и артисти, мађионичари.

- Било је то јако атрактивно, али нас је мало омео и финансијски моменат, па смо се договорили да свака екипа припреми по неки свој програм, те су реализоване и луткарске представе, и представе за децу, а Требињци се сигурно сећају и Алвина и веверица, са великим, огромним луткама, што је било јако атрактивно, као и прошле године, када смо имали папирне лутке, које су биле врло занимљиве и за странце - присјетио се Путник.

Овогодишњи Фестивал фестивала пружиће публици у Требињу прилику да погледа седам остварења регионалних аматерских театара.

Треће фестивалско вече било је предвиђено за побједнике 59. Фестивала хрватских казалишних аматера - Аматерску казалишну удругу “Кутрата” из мјеста Свети Филип и Јаков и представу “Код Лепанта, сунце моје”, по тексту Љубе Стипишића Делмате у адаптацији и режији Мирка Ђинђића. Све представе почињу у 20.30 часова.

На програму

“Госпођица Јулија”, у режији Фуада Табучића,

по тексту Августа Стриндберга,

Културни центар Кула из Србије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана