„Наш разред“ Народног позоришта из Београда најбоља представа на „Заплету“

Илијана Божић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Комад „Наш разред“ Народног позоришта из Београда, у режији Татјане Мандић Ригонат, најбоља је представа на овогодишњем 15. Међународном фестивалу глумца „Заплет опен“.

Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу теоретичарка позоришта Маја Ристић, глумица Смиљана Маринковић и умјетник Младен Миљановић.

Према ријечима жирија, представа „Наш разред“, која говори о стравичном злочину над Јеврејима, почињеном 10. јула 1941. године у мјесту Једвабне од стране Пољака, је тотално постдрамско позориште и представа која пред гледаоца поставља суштинска питања еволуције зла и колективног масовног страдања као његовог крајњег резултата. 

- Она нам у актуелном тренутку пружа једну важну историјску лекцију. Глумачки ансамбл уједначено и виртуозно представља ликове који, како би преживјели једно вријеме, постају убице својих пријатеља - саопштио је жири.

Награда за најбољу глумицу фестивала додијељена је Мињи Пековић за улогу у представи „Браво за кловна“ Народног позоришта Суботица. 

- „Браво за кловна“ је ауторски пројекат глумице Миње Пековић у којем она емотивно, снажно, користећи сва изражајна средства глумца приказује своју аутобиографску причу, у чему жири види и оригиналност ове представе - образложио је жири.

Нагласили су да изводећи сонгове, плешући, трансформишући се у кловна Миња Пековић лик жене која се бори са опасностима које носи болест рака, свој лик поставља у актуелни друштвени контекст који пропагира срећу као једини императив. 

- Њена болест изазвана је порицањем свих њених проблема у духу популарне психологије - саопштио је жири.

Награда за најбољег глумца припала је Вучићу Перовићу за улогу Ришека у представи „Наш разред“ Народног позоришта Београд. 

- Играјући Ришека глумац без задршке приказује човјека који одустаје од себе како би постао дио патологије зла. Газећи све што му се налази на путу политичке побједе, он губи све моралне обзире убијајући пријатеље, малтретирајући жене без било каквог кајања - објаснио је жири.

Најбоља млада глумица, по одлуци жирија, је Јелена Благојевић која тумачи лик Доре у представи „Наш разред“ Народног позоришта Београд. 

- Њен израз карактерише достојанствено приказивање патње чак и у најгорим сценама сексуалног насиља. Глумица Дору игра умјерено, али у исто вријеме са вјеродостојним приказом улоге жене у вријеме ратних разарања. Она представља једно чисто биће у вртлогу мржње и губитка свих цивилизацијских вриједности - саопштио је жири.

Најбољи млади глумац је Јоаким Тасић за улогу Вертхајмера у представи „Губитник“ Југословенског драмског позоришта. 

- Јоаким Тасић експресивно приказује лик пијанисте који, тежећи да досегне савршенство музицирања и постане највећи пијаниста свијета, престаје да види смисао вјежбања, одрицања од стварног живота зарад музике. Трагичност Вертхајмера Јоаким Тасић игра без задршке, са пуно енергије и емпатије за лик. Његова глума приказује свемогућности које глумац може да изазове покретом свога тијела - закључио је жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана