Народно позориште РС апсолутни побједник Театар феста Добој 2016: Пет награда за комад Синови умиру први

Дијана Дујић
Народно позориште РС апсолутни побједник Театар феста Добој 2016: Пет награда за комад Синови умиру први

Добој - Представа "Синови умиру први" Народног позоришта Републике Српске, коју је по тексту Мате Матишића режирао Марко Мисирача, апсолутни је побједник 17. добојског Театар феста.

Умјетничка снага овог комада је Народном позоришту РС у петак увече донијела пет од укупно шест признања које додјељује организатор фестивала у Добоју. Одлуку је донио стручни жири након пет одгледаних представа у такмичарском дијелу Театар феста. О најбољима су ове године одлучивали Гордана Васић, Јованка Стојчиновић-Николић и Владо Керошевић.

Трочлани жири је све одлуке о наградама донио једногласно па је награда за најбољу глумицу фестивала отишла у руке Наташе Иванчевић за улогу Ранке у побједничком комаду. Александар Стојковић добио је награду за најбољу мушку улогу за тумачење лика Мићуна, такође у представи "Синови умиру први".

Жири је додијелио и двије специјалне награде. Једну је за режију добио редитељ награђене представе Марко Мисирача, док је добитник друге специјалне награде за глуму Едис Жилић за улогу Пињона у комедији "Будала на вечери" Народног позоришта из Тузле. Осим жирија, комад "Синови умиру први" одушевио је и добојску публику, која је са високом оцјеном 4,80 прогласила ову представу за најбољу.

- Представа је у свим сегментима театарске умјетности надвисила остале представе и на тај начин заслужила да буде награђена. Идејно, естетски, потпуно дефинисана, редитељски одлично конципирана, глумачки одлично одиграна. Представља изванредан потез у креирању репертоарске политике Народног позоришта РС и у директној је конотацији са временом у којем живимо. Са стручног-умјетничког аспекта свакако заслужује да буде украшена атрибуцијом најбоља - образложила је члан жирија, књижевник и предсједник Удружења књижевника Српске Јованка Стојчиновић-Николић.

Ово је друга година заредом да је Народно позориште РС на трону добојског Театар феста. Прошле године побиједили су са представом "Урнебесна трагедија".

Иако велика сала добојског храма културе није у потпуности обновљена након поплава отприје двије године, публика је током шест дана, од 29. маја до 3. јуна, колико је фестивал трајао, уживала у квалитетним позоришним комадима.

На завршној вечери додијељене су фестивалске награде, а у ревијалном дијелу наступило је Градско позориште "Јазавац" из Бањалуке са хит комедијом "Цело тело ту ме боли", по тексту Ежена Јонеска, а за коју режију потписује Никола Пејаковић.

Побједничка екипа

Глумачку екипу побједничке представе чине чланови ансамбла Народног позоришта РС: Александар Стојковић Пикси, Љубиша Савановић, Драгослав Медојевић и Наташа Иванчевић. У подјели су и Миљка Брђанин, Бошко Ђурђевић, Горан Јокић, Златан Видовић, Светлана Тања Поповић, Рок Радиша, Ђорђе Марковић, Владимир Ђорђевић и Зоран Станишић.

Признања

Наташа Иванчевић - најбоља женска улога

Александар Стојковић - најбоља мушка улога

Марко Мисирача - специјална награда за режију

Награда публике са оцјеном 4,80

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана