На Мећавнику свечано отворен четврти “Позоришни Кустендорф”

Срна
На Мећавнику свечано отворен четврти “Позоришни Кустендорф”

ВИШЕГРАД - На сцени “Проклета авлија” на Мећавнику вечерас је свечано отворен 4. “Позоришни Кустендорф” под слоганом “Друштво спектакла”.

Оснивач фестивала Емир Кустурица истакао је, отварајући ову манифестацију да се овогодишњи фестивал одржава под слоганом “Друштво спектакла” јер су људи сад камерама навикнути на надзор о којем је Едвард Сноуден рекао много.

“Мислим да добра умјетност може човјеку добро да служи, па су ови фестивали блиски идеји о вјечном свакидашњем животу. Бог је на Западу убијен...А, ови фестивали су важни, јер су дио религиозности”, рекао је Кустурица.

Он је навео да се у умјетности скрива дух, па је и оно што се на једном оваквом позоришном фестивалу може видјети дио посебне религиозности.

“Драго ми је да у времену великог пада умјетности, још пре 30 година од стране оних који вјерују у инсталације, ово називано сувенир умјетношћу”, рекао је Кустурица и додао да су фестивали увијек дио културе.

Он је истакао да фестивал подржава компанија НИС, те изразио наду да ће сљедеће године на “Позоришном Кустендорфу” бити још више представа.

Кустурица је навео да му је од свих фестивала који се организују на Мећавнику овај најмилији.

На Мећавнику је у оквиру 4. “Позоришног Кустендорфа” у амфитеатру “Ноам Чомски” одиграна дуодрама “Кисеоник”, по тексту Ивана Вирипајева, у режији Миље Мазарак. У представи играју Софија Мијатовић и Милош Лазаров са Академије уметности у Новом Саду.

Ријеч је о првој представи која је изведена у оквиру такмичарског програма овогодишњег фестивала.

Након свечаног отварања фестивала, изведена је представа Југословенског драмског позоришта “Како је полудео господин Р”.

У студентском такмичарском програму ове дводневне позоришне манифестације биће изведене четири представе које се такмиче за награду “Златни лист” и то двије из Србије и по једна из Русије и Пољске.

О добитницима “Златног листа” одлучиваће жири у чијем су саставу глумица Јована Стојиљковић, драматург Јелена Мијовић и редитељ Вељко Мићуновић.

Ријеч је о представама Академије уметности у Новом Саду “Кисеоник”, по тексту Ивана Вирипајева, Филмска академија из Лођа у Пољској представиће се позоришним комадом “Цијена живота”, Мартине Мајок, добитнице Пулицерове награде, Државна позоришна академија из Јарославља у Русији извешће представу “Чехов.некст”, док ће Факултет драмских уметности из Београда извести представу “Џорџ Касплан”, Фредерика Сонтага.

Селектор фестивала је редитељ Милан Нешковић који иза себе има низ успјешних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији.

Другог дана “Позоришног Кустендорфа”, редитељ и оснивач ове манифестације Емир Кустурица модерираће дебату са истакнутим умјетницима о теми “Позориште у друштву спектакла”.

Организатор фестивала је “Раста интернационал”, уз подршку компаније НИС која је и ове године генерални спонзор “Позоришног Кустендорфа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана