Мрешћење шарана на трону фестивала у Источном Сарајеву

Приредила: Александра Маџар
Мрешћење шарана на трону фестивала у Источном Сарајеву

Источно Сарајево - Представа "Мрешћење шарана", у извођењу ансамбла Народног позоришта Републике Српске, проглашена је најбољим театарским остварењем овогодишњег јубиларног, 20. међународног фестивала малих сцена и монодраме, који је одржан у Источном Сарајеву.

Комад Александра Поповића режирао је редитељ из Београда Егон Савин, који сматра да је ово можда најдуховитији Поповићев комад, јер је са неизмјерном духовитошћу приказао изузетно окрутне односе и сурову борбу за власт између људи који су једни другима блиски и једни другима много значе.

На сцени су свој таленат кроз глумачке креације публици у Источном Сарајеву показали Жељко Стјепановић, Ања Илић, Александар Стојковић, Борис Шавија, Златан Видовић, Слађана Зрнић, Бранко Јанковић, Сандра Љубојевић, Огњен Копуз, Рок Радиша и Бојан Колопић.

Након додјеле награде, глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић рекао је новинарима да је ово једна у низу награда коју су добили за представу "Мрешћење шарана".

- Нама је радост доћи у Источно Сарајево, поготово што овдје не постоји стално позориште и стални репертоар, што није добро за грађане у Источном Сарајеву и за Републику Српску. Осим Народног позоришта, које је кровно позориште, морамо имати позоришта и у другим градовима, да би људи могли долазити и оплеменити свој дух - сматра Стојковић.

О најбољима на фестивалу, који је завршен у недјељу у Културном центру у Источном Сарајеву, одлучивао је стручни жири, у саставу Раде Симовић, Витомир Митрић и Драган Елчић.

Најбоља монодрама је "Надежда Петровић", коју је на сцену изнијела глумица Биљана Ђуровић.

Предсједник жирија Раде Симовић истакао је да је овогодишњи фестивал донио широку лепезу различитих позоришних жанрова, глумачке игре, тематских и садржајних порука.

- Из тих разлога заслужује да понесе епитет најбоље селектованог и организованог фестивала у његовој јубиларној историји - навео је Симовић.

Он је, као и друга два члана жирија, сугерисао да се у будућности потребно усмјерити према домаћем драмском тексту и изворној позоришној продукцији Републике Српске.

Током одржавања фестивала публика је могла погледати изложбу првог ратног Фестивала монодраме, одржаног прије 20 година у Хаџићима, који представља озбиљан дио културе Републике Српске.

Симовић је навео да се овај фестивал развијао онако како се развијала и Република Српска, у свим својим успонима и падовима.

- Радујем се што је тај први фестивал био добро организован и на високом умјетничком нивоу. Слично, или готово исто, десило се и са овим фестивалом, с тим што смо рекли да се некако изгубила димензија домаћег драмског текста, посебно из Републике Српске, БиХ и региона. О томе дирекција фестивала убудуће мора повести рачуна - изјавио је Симовић.

Публика у Источном Сарајеву у протеклих пет дана имала је прилику да погледа пет представа и четири монодраме, које су извели чланови културних институција, као што су Народно позориште из Београда, Српско народно позориште из Новог Сада, као најстарије српско позориште, те Народно позориште из Републике Српске.

Најбољи глумци

Титулу најбоље глумице понијела је Нела Михаиловић за изузетно одиграну улогу Лизе у представи "Мали брачни злочини", а за најбољег глумца проглашен је доајен југословенског глумишта Ирфан Менсур, који је остварио и самообликовао лик у монодрами "Глумац, кажи нешто смешно".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана